Гил Шахам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гил Шахам
Роден
19 февруари 1971 г. (53 г.)
От САЩ
Стилкласическа музика
Професиицигулар
Инструментицигулка
Активностот 1981 г.
СъпругаАдел Антони
ДецаЕлия, Елла Мей, Симон
Уебсайт

Гил Шахам (на иврит: גיל שחם, на английски: Gil Shaham) е американски класически цигулар от израелско-еврейски произход.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Шахам е роден на 19 февруари 1971 година в Ърбана, Илиноис, където родителите му, учени от Израел, са на академичен обмен в Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн. Баща му Яков е астрофизик, а майка му Мейра Дискин е цитогенетичка.[1]

Печели редица стипендии, учи в средното училище „Хорас Ман“ (Horace Mann School) в Ню Йорк, в Музикалното училище (Aspen Music School) в Аспън, щ. Колорадо, в „Джулиард“ и в Колумбийския университет, Ню Йорк.

Женен е за австралийската цигуларка Адел Антони. Имат 3 деца – Елия, Елла Мей и Симон. Живее в Ню Йорк със семейството си.

Музикална кариера[редактиране | редактиране на кода]

На 10 години Шахам дебютира като солист на Йерусалимския симфоничен оркестър през 1981 г., после и на Израелската филхармония.

На 11-годишна възраст печели първа награда в конкурса Кларемон (Claremont). Печели стипендия „Ейвъри Фишър“ (1990) и Международната награда на Академията в Сиена (1992).

Свирил е с много от световноизвестните оркестри като Нюйоркската филхармонията, Берлинската филхармония, Симфоничния оркестър на Торонто, Виенската филхармония и много други.

Свири с цигулка „Антонио Страдивари“ от 1699 година, дадена му на заем от обществото „Страдивариус“ в Чикаго през 1989 г.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Gil Shaham Biography // Gilshaham.com. Посетен на 22 януари 2017 г.
  2. а б в Rooney, Dennis D. Instrumentalist of the Year 2012 // Musical America. Посетен на 22 януари 2017.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]