Главохордови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Главохордови
Branchiostoma lanceolatum.jpg
Branchiostoma lanceolatum, Ланцетник
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
подтип: Cephalochordata Главохордови
Научно наименование
Уикивидове Cephalochordata
Haeckel, 1866[1][2]
Обхват на вкаменелости
Главохордови в Общомедия

Главохордовите (Cephalochordata, на старогръцки: κεφαλή „глава“ и на старогръцки: χορδή „струна“) са подтип хордови, характеризиращи се от наличието на нотохорда, която е налична през целия живот. Главохордовите са представени в съвременните океани от ланцетникът (известен също като Amphioxus).

Главохордови са морски животни, сегментирани и притежаващи издължени тела с нотохорда, която се простира по дължина на тялото и пипалца, около устата за поемане на храната.[3] Членовете на този тип са много малки и нямат никакви твърди части, което прави техните вкаменелости много трудни за откриване. Фосилизирани видове са били намерени в много стари скали, предхождащи появата на гръбначните животни. Наскоро са установени различни изкопаеми главохордови (Yunnanozoon) в Южен Китай. Те датират от началото на периода камбрий и са най-ранните известени фосили от цефалохордовите.[4] Имат множество хрилни отвори и са разделнополови.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. указано в: The authorship of higher chordate taxa
  2. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 2004, дата на проверка: 22 октомври 2013
  3. K.M. Van De Graaff and J.L. Crawley, A Photographic Atlas for the Zoology Laboratory
  4. Chen, J.-Y., Dzik, J., Edgecombe, G.D., Ramsköld, L., and Zhou, G.-Q. 1995. "A possible Early Cambrian chordate" Nature 377: 720-722.