Глад (управител)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Глад.

Граничната област, управлявана от Глад
Gesta hungarorum map.jpg

Глад е български средновековен управител (таркан или комит) на Банат през 9 и 10 век. Според някои сведения той управлява и части от южна Трансилвания и района на Видин. Първото му споменаване в историографията е във връзка военните действия между българи и унгарци през 903 - 907 година. [1] (виж Унгарска праистория)

През 934 година маджарите нападат България при владенията на Глад и успяват да завоюват след спечелена битка територията между реките Муреш и Тамиш. Приемник на Глад е Ахтум. Изказана е хипотеза, че името на Кладово призтича от Глад → Гладово. Топонимията във владенията на Глад също издава неговото управление по тези земи.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Глад (бугарски војвода)“ в Уикипедия на сръбски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.