Глупост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Глупостта е липсата на интелигентност, способност за разбиране, разум, ум или трезва преценка.

Съществуват т.нар. награди Иг-Нобел, които се присъждат на хора с повърхностни изследвания в областта на физиката, химията, медицината, литературата, мира, здравеопазването, инженерните науки, биологията, математиката и ветеринарната медицина. Според някои от теориите, развивани от лауреатите на тези награди, кравите с малко име дават повече мляко от анонимните крави, от текилата могат да се извлекат диамантени покрития, както и може да се определи защо бременните жени не падат на земята. По-сериозният вид глупост е академичната глупост, която създава грешни представи, приемани като истини от хората без опит в сферата. Вместо да заложат на развитието на оригинални, важни и правилни идеи, учените в тази категория се стремят да произведат възможно най-много научни публикации, които често са със съмнителна стойност.

Съществуват т.нар. награди „Дарвин“, иронично наречени така в чест на еволюционния биолог Чарлз Дарвин. Наградите се връчват на хора, които осигуряват оцеляването на човешкия вид като напускат генетичния фонд по изключително идиотски начин.

Глупакът (буфонът) заема важно място в много от комедиите. Алфорд и Алфорд откриват, че хуморът, основаващ се на глупост, е по-разпространен в обществата с по-сложно устройство. Анализът на Шекспировите комедии показва, че героите в тях имат тенденцията да изразяват взаимно изключващи се позиции. Това, пише критикът Н. Фрай, демонстрира липсата на задълбоченост и съответно тяхната глупост. В днешно време съществуват най-различни телевизионни сериали, които обрисуват глупостта – например „Семейство Симпсън“, „Family Guy“ и „Beavis and Butt-head“. Някои от известните образи, чиято комедийност е резултат от глупостта им са Хоумър Симпсън и началник Уигъм („Семейство Симпсън“), Мистър Бийн, Лоръл и Харди, Гуфи, Патрик Стар („Спондж Боб“) и офицер Барбрейди („Саут Парк“).

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Stupidity“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.