Гней Невий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гней Невий
Gnaeus Naevius
римски писател
Роден
275 г. пр.н.е.
Починал
201 г. пр.н.е. (74 г.)
Семейство
Бащанеизв.
Майканеизв.
Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Гней Невий (на латински: Gnaeus Nevius) е драматург и втори римски поет. Вероятно е роден през 264 г. пр. Хр. (или по-рано) и умира в края на ІІІ век пр. Хр. (около 200 г. пр. Хр.). Най-значимото му произведение бил епосът „Пуническата война“, описващ войната, в чийто край и самият автор участвал, известна днес като Първа пуническа война.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

За живота на Гней Невий не се знае много. Има две предположения за произхода му. Според едното е родом от Кампания, област в югозападна Италия. Основания за такова предположение дава Авъл Гелий, който се изразява негативно за поета в произведението си „Атически нощи“: Epigramma Naevi plenum superbiae Campanae (Епиграмата на Невий е пълна с кампанийска надменност). Този цитат е единственият аргумент в полза на произхода на Гней Невий от Кампания. Другото предположение свързва Гней Невий с плебейския род на Невиите в Рим. Знае се, че Невий участва в Първата пуническа война, но не дали като римлянин или като съюзник.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Приписват му авторството на 5 – 6 трагедии и 37 комедии, нито една не е запазена.

Гней Невий следвал пътя на своя предшественик Ливий Андроник, но обогатявайки творчеството си с римски препратки и оригинални мотиви. Комедиите му били изпълнени с подигравки по адрес на римските държавни мъже. Това се оказало прекалено дръзко и разгневило влиятелни управници като Метел и Сципион. Поетът бил изгонен от Рим в Утика край Картаген (днес в Тунис).

Подходът му при преработката на гръцките комедии бил по-успешен. Той използвал контаминация – в сюжета вмъквал разпространени римски мотиви. Това се харесвало много на публиката в театъра.

Трагедиите на Гней Невий имали римски сюжети, за разлика от тези на Ливий Андроник. Наричали ги fabulae praetextatae, защото актьорите били облечени в тога претекста (toga praetexta) – дрехата на римските магистрати и жреци. Тези трагедии имали съвременен сюжет, за разлика от гръцките. Най-значимото произведение на Гней Невий е „Пуническата война“ (Bellum Punicum – исторически епос, написан в сатурнов стих и посветен на Първата пуническа война. Той започвал с митологическа част, по образец на гръцките епоси. Разказвал за падането на Троя и троянецът Еней, който се спасил и достигнал бреговете на Италия. Тези стихове много напомнят на Одисея, а в по-късно време били основа на Вергилиевата Енеида. Епосът Пуническата война бил разделен от по-късните римски издатели на 7 книги.