Голям синигер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Голям синигер
Great tit side-on.jpg
Parus major male.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Passeriformes Врабчоподобни
семейство: Paridae Синигерови
род: Parus Синигери
вид: P. major Голям синигер
Научно наименование
Уикивидове Parus major
Linnaeus, 1758 г.
Разпространение[1]
Parus major distribution map.png
Голям синигер в Общомедия

Големият синигер (Parus major) е един от най-едрите видове синигери и същевременно най-широко разпространеният. Няма изразен полов диморфизъм, храни се предимно с насекоми и дребни безгръбначни, но зимно време и при недостиг на храна е всеяден. Гнезди в дупки и хралупи по дървета. В България е защитен от закона вид. Въпреки това е най-често срещаната птица в България след врабчето и домашния гълъб.

Мъжките и женските синигери се различават по черната ивица, разделяща корема им, която е по-тясна при женските и по-широка при мъжките. Младите синигери имат едва забележима такава.

Големият синигер е смел и любопитен. Ако седите например неподвижно в беседка в парка, може да кацне дори върху вас. Сутрин се събужда преди другите птици и целият му ден минава в търсене на храна. Синигерите често се придвижват на малки групички. Звуците, които издават, са весели и разнообразни. Големият синигер е една от най-издръжливите на зимни студове птици. Само в дни, в които вали сняг, той сякаш изчезва. Ако в такъв ден чуете песента му, това е сигурен белег, че снегът е спрял.

Онлайн гласуване, организирано от Българското дружество за защита на птиците през 2012 г., обявява големия синигер за птица символ на София. Синигерът е избран сред общо 12 птици с гласовете на 24% от 8600 души.[2].

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. BirdLife International. Parus major. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2012. Посетен на 26 ноември 2013. (на английски)
  2. Големият синигер е символът на София, сайт на Българското дружество за защита на птиците, 22.03.2012.