Голям синигер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
голям синигер
Parus major m.jpg
Природозащитен статут
Status iucn3.1 LC bg.svg
Незастрашен[1]
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Passeriformes Врабчоподобни
семейство: Paridae Синигерови
род: Parus Синигери
вид: P. major Голям синигер
Научно наименование
Уикивидове Parus major
Linnaeus, 1758
Разпространение
ParusMajorMap.svg
голям синигер в Общомедия

Големият синигер (Parus major) е един от най-едрите видове синигери и същевременно най-широко разпространеният. Няма изразен полов диморфизъм, храни се предимно с насекоми и дребни безгръбначни, но зимно време и при недостиг на храна е всеяден. Гнезди в дупки и хралупи по дървета. В България е защитен от закона вид. Въпреки това е най-често срещаната птица в България след врабчето и домашния гълъб.

Големият синигер е смел и любопитен. Ако седите например неподвижно в беседка в парка, може да кацне дори върху вас. Сутрин се събужда преди другите птици и целият му ден минава в търсене на храна. Синигерите често се придвижват на малки групички. Звуците, които издават, са весели и разнообразни. Големият синигер е една от най-издръжливите на зимни студове птици. Само в дни, в които вали сняг, той сякаш изчезва. Ако в такъв ден чуете песента му, това е сигурен белег, че снегът е спрял.

Големият синигер е птицата - символ на София. Това обяви в предаването „Дарик кафе” организаторът на конкурса и изпълнителен директор на Българското дружество за защита на птиците Симона Тодорова. „София е една от столиците с най-голямо разнообразие на птици, а по време на миграция могат да бъдат видени до 200 вида. Имат си местата, където да живеят, например Южният парк. Затова ние избрахме Южния парк като територия, на която ще се случват и ще продължават да се случват много неща, свързани с птиците като продължение на тази кампания. Южният парк е бил планиран да бъде коридор и връзка с Витоша. Хабитатите (местообитания) така са създадени, че да може да са местообитание на различни видове птици. Затова имаме малки влажни горички, затова имаме езерца, затова има широколистни дървета в Южния парк, за да могат да дават дом за различните видове птици”, изтъкна още тя. „Птицата - символ на София е Големият синигер. Основният и доминиращ цвят при Големия синигер е жълтото коремче, черна главичка, има една ивица, която минава от гушката надолу по коремчето и това е птичката, която още е известна като чичопей. Това е всъщност птицата, която победи останалите 11 птици. Общо 12 птици се състезаваха в конкурса за символ на София”, обясни изпълнителният директор на Българското дружество за защита на птиците.[2].

Голям синигер
Parus major
Статуя на големия синигер, символ на София, в Южния парк в София

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) BirdLife International. 'Parus major'. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2012. Посетен на 26 November 2013.
  2. Големият синигер е символът на София, сайт на Българското дружество за защита на птиците, 22.03.2012.