Гравюрен кабинет (Берлин)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Гравюрен кабинет
Kupferstichkabinett Berlin
Kupferstichkabinett Berlin 1.jpg
изглед на сградата
Местоположение в Берлин
Основан 1831
Гравюрен кабинет в Общомедия

Берлинският гравюрен кабинет (на немски: Kupferstichkabinett Berlin) е художествена колекция от гравюри на Държавните музеи на Берлин.

Счита се за най-крупната сбирка на гравюри в Германия. Във фондовете на музея се съхраняват повече от 500 хиляди гравюри и около 110 хиляди други произведени (рисунки, пастели и акварели). Гравюрният кабинет се намира в Културфорума близо до Потсдамския площад в района на Тиргартен.

История[редактиране | редактиране на кода]

Гравюрният кабинет е основан през 1831 година на основата на художествена колекция от 2500 рисунки и акварели, придобити от курфюрста Фридрих Вилхелм през 1652 година и съхранявани в придворната библиотека. Колекцията се увеличава през XIX век за сметка на придобиването на крупни частни колекции, например, колекцията на генерал Карл Фердинанд Фридрих фон Наглер през 1835 година, включваща повече от 50 хиляди произведения, преимуществено печатна графика от XV—XVII век, а така рисунки на Албрехт Дюрер, Матиас Грюневалд и други стари немски майстори. В последващите десетилетия колекцията се попълва с други ценни експонати, в това число, илюстрации на Сандро Ботичели към „Божествена комедия“ на Данте.

Колекция[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Alexander Dückers (Hrsg.): Das Berliner Kupferstichkabinett. Akademie Verlag 1994. ISBN 3-05-002488-7