Граждански форум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Граждански форум
Občanský fórum (OF)
Информация
МотоПартиите са за партийците, Гражданският форум – за всички
Основана1989 г.
Закрита1991 г.
СедалищеПрага, Чехословакия
Локация Чехия
Граждански форум в Общомедия

Гражданският форум (на чешки: Občanský fórum, OF) е политическо движение, подобно на Съюза на демократичните сили в България. Движението се появява през 1989 год., два дни след началото на „Нежната революция“ в гр. Прага. Това е спонтанно възникнало, независимо гражданско движение. Философията му е отхвърляне на тоталитарния комунистически режим. В Словакия движението се нарича „Обществеността срещу насилието“ (VPN). Там обаче политическата цел е отделянето на Словакия като самостоятелна държава.

Първият неформален лидер на движението е Вацлав Хавел, който е избран за чехословашки президент в края на 1989 г.

Гражданския форум е създаден на 19 ноември 1989 г. Тази спонтанна инициатива, възниква като реакция на бруталната полицейска намеса срещу студентската демонстрация на 14 ноември същата година. Първото изявление на Гражданския форум е написано от Вацлав Хавел.[1] Първата, организационна среща на организацията се е състояла в “Драматическия клуб” в гр. Прага.[2] Целта на новото движение е да се превърне в опозицонно такова на казионния „Национален фронт“ и да започне диалог с властите за промяна на политическата система.

По отношение спазване на човешките права Гражданският форум е своеобразно продължение на Харта 77. Подобно на Съюза на демократичните сили в България и Гражданския форум в Чехословакия е образуван на широка гражданска основа. В нея се включват представители с различни политически възгледи и тогавашните студентски стачни комитети.

Гражданският форум включва предствителите от широк политически спектър както от ляво, така и от дясно. Обединяващото между тях е общата цел – демократизиране на обществото. Четиринадесет са политическите субекти, които, обединени в Гражданския форум, участват на изборите през 1990 г. Политическият спектър включва партии, чиято цел е реформиране на комунизма (партия „Оброда“), крайно лява такива („Лява алтернатива“), консервативната (ОДА), ляво-либералната (Транснационална радикална партия) и др. Неминуеми вътрешни противоречия между левите и десни политически течения довеждат до разпадане на Гражданския форум, което се случва на 23 февруари 1991 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Цитат от книгата Alena Müllerová. Příběhy sametové revoluce. Praha 2009 (ISBN 978-80-7422-002-9).
  2. Цитат от книгата Ivana Koutská, Vojtěch Ripka, Pavel Žáček (eds.). Občanské fórum, den první : vznik OF v dokumentech a fotografiích. Praha 2009 (Ústav pro studium totalitních režimů) isbn = 978-80-87211-28-1; isbn2 = 80-87211-28-6 https://www.ustrcr.cz/wp-content/uploads/2017/10/Obcanske-forum_upravenoZ.pdf