Григорий Велбъждски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Григорий Велбъждски
български духовник
Роден
XIV век
Починал
XIV век

Григорий Велбъждски е български духовник, епископ на Велбъжд.

Григорий Велбъждки е известен от текста на документ от 1375 – 1376 г., известен в историографията като т.н „съдебно решение от Струмица“, в което са описани три случая на съдебна администрация в Княжеството на Драгаши.

В първия от описаните случаи при Константин Драгаш се явяват представители на светогорските манастира „Хилендар“ и „Свети Пантелеймон“ с искане да разреши имотен спор между тях в района на град Струмица. Владетелят се съветва с „правоверните си властели“, след което решава двама епископи – струмишкият епископ Даниил и велбъждският епископ Григорий, приставът на струмишкия кефалия – Станко и „старци“ от околността да очертаят спорните имоти на място.

В документа велбъждският епископ е именуван като епископ Бански, което предполага възможността в края на XIV век, Велбъждската епископия да се е наричала Банска, а гр. Велбъжд – Баня.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Александар Соловјев, Одабрани споменици српског права (од XII до краја XV века), Београд 1926 г., с.169 – 171;
  • Матанов, Христо, Княжеството на Драгаши. Към историята на Североизточна Македония в предосманската епоха, София, изд. ГАЛ-ИКО, 1997 г., с.179, 190 и 193;