Грийнвил Колинс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Грийнвил Колинс
Greenville Collins
английски флотски офицер
Роден
1643 г.
Починал
25 март 1694 г. (51 г.)

Националност Великобритания
Научна дейност
Областхидрография, картография
Грийнвил Колинс в Общомедия

Грийнвил Колинс (на английски: Greenville Collins) е английски флотски офицер, хидрограф, картограф.

Изследователска и научна дейност (1681 – 1693)[редактиране | редактиране на кода]

През 1679 г. със специален указ на крал Чарлз II е назначен за капитан на фрегатата „Lark“ („Чучулига“), с която от 1681 до 1688 г. извършва първото картиране на бреговете на Англия, Уелс и остров Ман и източното крайбрежие на Шотландия.

През 1693 г. издава морски атлас на британското крайбрежие и диаграми на преобладаващите ветрове под заглавието: „Great Britain's Coasting Pilot“ (в превод „Лоцман на британското каботажно плаване“).

Изработените карти не са съвършено точни, но за онова време са от особено значение за мореплаването около бреговете на Британските о-ви. Атласът на Колинс многократно се преиздава с незначителни изменения до 1792 г., когато неговите измервания са коригирани от холандски картографи и английски хидрографи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П., История открытия и исследования Европы, М., 1970, стр. 292.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Greenville Collins в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​