Густав Фишер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Густав Фишер
Gustav Adolf Fischer
германски лекар и изследовател
Gustav Adolf Fischer.jpg
Роден
Починал

Националност Флаг на Германия Германия
Густав Фишер в Общомедия

Густав Адолф Фишер (на немски: Gustav Adolf Fischer) е германски военен лекар, изследовател на Африка.

Ранни години (1848 – 1882)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 3 март 1848 година в Бармен, Прусия. Първото си запознаване с Африка извършва през 1876 като участва като лекар в експедицията на братята Клеманс и Густав Денхард на територията на днешна Кения и до 1878 изследват басейна на река Тана.

След приключване на пътешествието си в Кения до октомври 1882 Фишер живее и практикува медицина на остров Занзибар.

Експедиционна дейност (1882 – 1886)[редактиране | редактиране на кода]

През 1882 г., Хамбургското географско дружество организира и спонсорира експедиция в Източна Африка, като за неин ръководител е назначен Фишер. През декември 1882 се изкачва по река ПанганиСевероизточна Танзания) до изворите ѝ, преминава между масивите Килиманджаро и Меру и навлиза в Източноафриканския гребен, където открива соленото езеро Натрон (2°30′ ю. ш. 36°00′ и. д. / 2.5° ю. ш. 36° и. д.) и на север от него – пресноводното езеро Найваша (0°45′ ю. ш. 36°20′ и. д. / 0.75° ю. ш. 36.333333° и. д.). Опитът му да се придвижи на север се проваля и от Найваша тръгва обратно на юг, заобикаля от запад езерото Натрон и на юг от него открива вулкана Ол-Дойньо-Ленгай (2878 м). Южно от вулкана, на 5 юли 1883 на 2°59′37″ ю. ш. 35°58′30″ и. д. / 2.993611° ю. ш. 35.975° и. д., Фишер открива руините Енгарука (Engaruka), които по-късно, през 1896 – 1897 и 1913 се изследват и от други германски археолози и се доказва, че това са руини от селище съществувало от XV в. След това заобикаля от юг масива Меру и през август 1883 се завръща в устието на Пангани, а през ноември е вече в Германия, където през 1885 излиза от печат книгата му „Das massailand“, Hamburg, 1885 (в превод „Страната на масаите“), в която описва своето едногодишно пътешествие в земите на масаите.

през 1885 Фишер отново се връща в Източна Африка, този път обаче, със задачата да открие и окаже помощ на руската експедиция на Василий Юнкер, от когото от дълго време няма известия. През август 1885, отново от устието на Пангани се отправя на запад в своето трето пътешествие в Източна Африка. Пресича южната част на степта Масаи и прониква в басейна на река Вембере, като изяснява, че реката не се влива в езерото Виктория, а завършва в малко безотточно езеро. Оттам продължава на север-северозапад, достига до югоизточната част на езерото Виктория и продължава на север покрай източния бряг на езерото. Поради това, че му отказано преминаването директно на северозапад през страната Буганда от нейния нов крал Мванга, Фишер завива на североизток към езерата Баринго и Найваша, където отново е спрян от местните племена и през юли 1886 се завръща на брега на Индийския океан.

По време на това си пътешествие Фишер се заразява от тропическа треска и скоро след завръщането си в Германия умира в Берлин на 11 ноември 1886 година на 38-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Gustav Adolf Fischer (Afrikaforscher)“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.