Дама Пика (филм, 1910)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дама Пика
Пиковая дама
Кадър от филма
Кадър от филма
РежисьориПьотър Чардинин
ПродуцентиАлександър Ханжонков
СценаристиПьотър Чардинин
Базиран наДама Пика“ от Александър Пушкин
В ролитеПавел Бирюков
Александра Гончарова
Антонина Пожарская
Андрей Громов
МузикаФорестие Долс
ОператорЛуис Форестие
Филмово студиоТърговска къща Ханжонков
Жанрдрама
ужаси
Премиера30 ноември 1910[1]
Времетраене15 мин.
СтранаРуска империя
Езикням (руски субтитри)
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb
Дама Пика в Общомедия

„Дама Пика“ (на руски: Пиковая дама) е руски късометражен игрален ням филм от 1910 г. на режисьора Пьотър Чардинин, който използва либрето на едноименната опера на Чайковски като сценарий.[2] Това е първия филм по мотиви от повестта на Александър ПушкинДама Пика“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Младият офицер Герман седи и наблюдава как господата играта на карти. Той обаче отказва да се седне на масата от страх да не загуби. Покрай групата минава старица с нейните придружители. Тьомски, за да се пошегува, казва, че това е графинята, която единствено знае за тайната на трите карти. Герман е заинтригуван.

В дома на графинята Герман се запознава с племенница на графинята Лиза. Генералът прелъстява девойката и в един бал тя му дава ключ за дома на своята леля. Герман се промъква в стаята на графинята. Тя отказва да му признае тайната си. Мъжът насочва пистолет срещу жената и тя припада и умира. Лиза влиза в стаята и се свлича да ридае при вида на мъртвата си леля.

Вечерта в стаята на Герман, генералът чете писмо, с което девойката го призовава да се срещнат и да ѝ даде обяснение за случилото се. През прозореца вижда бялата фигура на графинята как идва пред прага на дома му. Герман става и духът на графинята се появява пред него. Тя му посочва на стената три големи карти за игра и изчезва. Герман изважда от бюрото си трите посочени карти и ги размахва в ръка радостен. Напуска мястото си.

Лиза и Герман се срещат на един мост. Мъжът ѝ показва картите си. Тя се опитва да го спре, но той я отблъсква. Герман излиза от сцената. От отчаяни младата жена се хвърля от моста. Вечерта Герман посещава игралната зала. Той залага всичко на масата и играта му върви добре, докато не е разкрита последната, трета карта, която се оказва Дама пика. Играчът полудява и вижда отново духа на старата дама. Опитва се да я сграбчи, но тя изчезва. Герман се наръгва и пада на пода мъртъв.

Край на разкриващата сюжета част.
Дама пика - целия филм.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля
Павел Бирюков Герман
Александра Гончарова Лиза
Антонина Пожарская Графинята
Андрей Громов Тьомски

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Пиковая дама (1910)“ // Кинопоиск. Посетен на 8 март 1910. (на руски)
  2. Груцынова, А. П. „Опера и кинематограф: встреча в начале ХХ века («Пиковая дама», 1910)“ // Вестник Академии Русского балета им А.Я. Вгановой. Посетен на 12 март 2024. (на руски)