Даяна Апълярд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Даяна Лесли Апълярд
Родена17 юли 1961 г. (62 г.)
Професияжурналист, писател
Националност Великобритания
Жанрдрама
СъпругРос Джон Апълярд
ДецаБет (1988), Шарлот (1991)

Даяна Апълярд (на английски: Diana Appleyard) е британска писателка на бестселъри в жанра съвременна драма.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Даяна Лесли Апълярд е родена на 17 юли 1961 г. в Бърли, графство Ланкашър, Англия, Великобритания. Учи в училище-пансион „Sunnybank“ в Бърли, след което учи в гимназия „Кралица Елизабет“ в Блекбърн. От 1980 г. до 1983 г. учи в Бристолския университет, който завършва с бакалавърска степен по английска литература.

След дипломирането си Даяна се насочва към журналистиката и започва работа като стажант-репортер в „Акрингтън Обзървър“ в Ланкашър в продължение на три години. После се премества в Манчестър във вестник „Manchester Metro News“, преди да започне да работи като кореспондент към радиото на Манчестър в продължение на три години. След това работи в радио „West Midlands“ в Бирмингам, където става кореспондент и на радио Би Би Си.

По време на своята работа среща и през 1987 г. се омъжва за Рос Джон Апълярд, кореспондент на „Скай Нюз“. Имат две дъщери – Бет (1988) и Шарлот (1991).

Въпреки трудностите в брака и отглеждането на децата тя е твърдо убедена, че ще продължи да работи, но с времето осъзнава, че това не е лесно. Напуска постоянната работа и става журналистка на свободна практика, за да има повече време за семейството си.

Тя пише за „Дейли Мейл“, „Дейли Телеграф“ и многобройни списания за жени като „Уомън & Хоум“, „Гламър“, „Грация“ и др. Специализира в очерци за работещи майки, семейни взаимоотношения и грижи за децата. Освен това често участва в радио програми и дневни програми в телевизията.

Първият ѝ роман „Домашен инстинкт“, който е почти автобиографичен, излиза през 1999 г. и става бестселър.

Следващите ѝ романи „Отделна класа“, „Всяка добра жена заслужава любовник“, „Игра с огъня“, „Твърде красива за танци“ и „От любов“, също донякъде имат връзка с живота ѝ, и с отношенията в семейството.

Даяна Апълярд е собственик и ръководи медийната компания „Appleyard Media“. Продължава да пише за „Daily Mail“ и „Daily Telegraph“, както и за онлайн издания, по теми свързани с отглеждането на деца и отношения в семейството.

Съпругът и Рос Апълярд напуска Би Би Си, основава и от 14 март 2008 г. работи като директор и мениджър на фирмата „Кърнан“ за луксозни имоти за почивка в Аргил, Шотландия. Направил е и документално-исторически филм за историята на района. Освен да пише Даяна е съуправител на фирмата и му помага в работата.

Даяна Апълярд живее със съпруга си в стара ловна хижа в Агрил. Тя обожава провинциалния живот и обича да язди коне. Също много обича да пътува по света и да среща различни култури, но не възприема пиърсингите по ушите на дъщеря си.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Романи[редактиране | редактиране на кода]

  • Домашен инстинкт, Homing Instinct (1999)
  • Отделна класа, A Class Apart (2000)
  • От любов, Out of Love (2002)
  • Всяка добра жена заслужава любовник, Every Good Woman Deserves a Lover (2004)
  • Игра с огъня, Playing with Fire (2005)
  • Твърде красива за танци, Too Beautiful to Dance (2007) – номинирана за най-добър романтичен роман на годината

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]