Дени Папен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дени Папен
френски изобретател

Роден
Починал
26 август 1713 г. (66 г.)
Техника
Известен сРанна парна машина
Дени Папен в Общомедия

Денѝ Папѐн (на френски: Denis Papin) е френски физик, математик и изобретател, работил през по-голямата част от живота си в Англия и Германия. Той създава едни от първите прототипи на парна машина.

Дени Папен е роден през 1647 в Шитене и първоначално посещава йезуитско училище в родния си град. От 1661 до 1669 учи в университета в Анже, като завършва медицина. През 1673, докато работи с Кристиан Хюйгенс и Готфрид Лайбниц, започва да се интересува от използването на вакуум за генериране на движение.

Папен е хугенот и, поради нарастващата религиозна нетърпимост във Франция по времето на Луи XIV, прекарва по-голямата част от живота си в чужбина. През 1675 заминава за Лондон, където до 1679 работи с Робърт Бойл. Резултатите от работата си публикува в „Continuation of New Experiments“ (1680).[1] През този период той изобретява устройство, подобно на тенджера под налягане, предназначено за извличане на мазнините от животински кости.

През 1687 Дени Папен напуска Лондон и заминава за Германия. През 1690, по време на пребиваването му в Лайпциг, той конструира първият модел на бутален парен двигател. През 1704 създава прототип на кораб, задвижван от парния двигател, който е директно свързан към задвижващите гребла. Папен продължава работата си върху парните двигатели и през 1705, с помощта на Готфрид Лайбниц, конструира нов модел. Той се основава на изобретението на Томас Сейвъри, но използва налягането на парата, а не атмосферното налягане.

През 1707 Папен се връща в Лондон, като оставя жена си в Германия. През последните си години той е напълно разорен и не е известно кога и къде е починал. Последното сведение за него е писмо, което е написал на 23 януари 1712. Предполага се, че е починал в Лондон.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Anita McConnell, 'Papin, Denis (1647 – 1712?)', Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, 2004, Посетен на 29 април 2006]