Десислава Бакърджиева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Десислава Бакърджиева
Bakardjieva.jpg
Други имена Desislava Bakardzhieva
Родена Десислава Иванова Бакърджиева
Значими роли доктор Лора Хинова(Откраднат живот)
Нели Иванова (Стъклен дом)
Диана Арнаудова (Фамилията)
Награди награда на публиката на международния театрален фестивал за ролята ѝ на Дорис(“ Любов за четирима”- Щефан Фьогел)
Официален сайт https://www.facebook.com/Desi-Bakardjieva-Деси-Бакърджиева-126309705595/
Страница в IMDb

Десислава Иванова Бакърджиева e българска актриса.[1]

Сред по-известните ѝ театрални роли са: Дойката („Ромео и Жулиета“ – У. Шекспир), Босилка („Вражалец“ – Ст. Л. Костов), Катерина („Преспанските камбани“ – Д. Талев), Ана Петровна („Иванов“ – А. П. Чехов), Клариче („Кралят елен“ – К. Гоци) и др.

Участва в телевизионни предавания и сериали, сред които:"Откраднат живот","Фамилията" на Димитър Гочев, „Стъклен дом“, „Огледалото на дявола“, „Тя и той“, „Църква за вълци“, „Клуб НЛО“, „Вечерното шоу на Азис“ и много други, водеща на популярното предаване „Българският топ 100“ и др.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 4 декември в град София.

В киното се е снимала в: „Пътуване до морето“ – реж. Станислав Дончев, „Огледалото на дявола“ – реж. Николай Волев, „Алеф“ – реж. Джани Лепре, Холивудския екшън „Хитман“ – „Hitman“ и др.

Десислава Бакърджиева става по-популярна след участието си в хитовия сериал на бТВ „Стъклен дом“, където влиза в образа на красивата секретарка на Мола – Нели. Бакърджиева се отличава със завладяващ чар и естествена неподправена красота. Близките ѝ споделят, че е амбициозна и перфекционист; бързо се ядосва и бързо ѝ минава; изключително критична към себе си; много доверчива; борбена.

Приятелите ѝ я описват като талантлива, весела и изключително емоционална, но без чувство за хумор. Режисьорите, с които е работила, споделят, че е отговорна, коректна и отдадена на работата си. Проф. Енчо Халачев, който е направлявал талантливата актриса, докато е навлизала в актьорското изкуство, казва, че е интересен и изключително добър човек, а усмивката ѝ винаги е на лицето ѝ. Безкрайно работлива, отдадена и любознателна, тя е уверен партньор на сцената и верен приятел в живота. Десислава Бакърджиева е сред актрисите, които се отличават с висок професионализъм и никога не си позволява да недоволства, а се потапя в живота на образа, който трябва да представи.

Любовта ѝ към сцената се заражда още на четиригодишна възраст, когато за първи път в „Зала 1“ на НДК ѝ е предоставена възможността да изпее детска песничка. След като свършва с изпълнението си, малката Десислава не желае да слезе от сцената. Роднините ѝ нямат афинитет към актьорското изкуство и пътят ѝ към професионалната сцена не е никак лесен, но тя не се отказва. Разбира се, нищо не ѝ идва даром, а напротив- работи усърдно и старателно, за да заслужи уважението на колегите си и възхищението на публиката.

След прощъпулника си на сцената в НДК през 1988 се явява на изпитите в театралната студия на проф. Венцислав Кисьов в Нов Драматичен театър „Сълза и смях“, където е приета. Същата година започва да озвучава детски приказки към програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио под ръководството на Минчо Събев. През 1997 се явява на изпитите по актьорско майсторство в НАТФИЗКръстьо Сарафов“ и е приета в класа на проф. Енчо Халачев, за който актрисата винаги говори с много любов и уважение. От проф. Халачев споделя, че е научила да не се отказва; да не се самонаблюдава; да не изпада в състояния, защото действието е това, което помага на образа да се развива, да е интересен на зрителите и да не забравя, че винаги има партньор на сцената, дори когато е сама.

Днес актрисата споделя, че продължава да се учи и от своите колеги актьори, с които работи на театралната сцена и пред камерата. Сред тях са Стефан Данаилов, Цветана Манева, Васил Михайлов, Николай Костадинов, Мариус Куркински, Златина Тодева, Рени Врангова, Кръстьо Лафазанов, Христо Мутафчиев, Димитър Рачков, Асен Блатечки, Любомир Нейков и мн.др.

През 1999 г. под режисурата на професор Иван Добчев и Григор Антонов излиза първият моноспектакъл „Не Аз“ от Самюел Бекет.

Малко хора знаят, че на пръв поглед крехката актриса всъщност е носител на черен колан по карате, а след като се дипломира с актьорско майсторство, отива в Берлин, Германия, където в продължение на две години се обучава за стилист от самия Рене Кох и Kryolan.

През 2013 година защитава дисертационен труд на тема: „Филмовата индустрия в съвременната информационна среда. Трансформации и взаимодействия“ и е отличена единодушно от комисията с докторска степен.

Независимо от докторската си степен продължава да учи и през 2015 година завършва кинорежисура при проф. Дочо Боджаков. Продължава успешната ѝ кариера в киното и театъра с много нови професионални превъплъщения. Ролята ѝ на Диана в сериала „Фамилията“ на Димитър Гочев и Димитър Митовски я превръща в любима актриса и секссимвол за българската аудитория. Не след дълго се превръща в обаятелната педиатърка доктор Хинова в сериала "Откраднат живот".

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Роли в киното[редактиране | редактиране на кода]

и др.

Роли в телевизията[редактиране | редактиране на кода]

Участва в телевизионни предавания и сериали, сред които:

и др.

Има над 30 театрални роли в Театър „Сълза и смях“, Народен театър „Иван Вазов“, Театрална работилница „Сфумато“ и много др.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]