Детонационно налягане

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Детонационно налягане – налягането във фронта на детонационната вълна в заряда взривно вещество (ВВ).

При преминаването на детонационната вълна налягането нараства скокообразно, за повечето ВВ налягането на детонация е от 50 до 260 kbar (5000 – 26000 MPa). Налягането на детонация е важен показател за ефективността на използваното ВВ. От неговата величина и продължителност на действие зависят формата и величината на полезната работа на взрива. Колкото по-голямо е детонационното налягане, толкова по-голямо е дробящото (бризантно) действие на взрива. Колкото по-голямо е времето на действие, толкова е по-голямо разбиващото и метателното (фугасно) действие на взрива.

Съществуват редица разчетни способи за изчисляване на детонационното налягане. С разработка на такива способи са се занимавали Л. Д. Ландау, К. П. Станюкович и др.

Разработени са също експериментални методи за определяне на налягането на детонация, например, методът с използване на манганинови датчици за налягане.

Налягане на детонация за някои видове ВВ:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Давление детонации“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.