Джак Чокър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джак Чокър
американски писател
Роден: 17 декември 1944 г.
Балтимор, Съединени американски щати
Починал: 11 февруари 2005 г.
(на 60 г.)
Балтимор, Съединени американски щати

Писател:
Жанр(ове): фентъзи

Джак Лоуренс Чокър (на английски: Jack Laurence Chalker) е американски писател на научна фантастика. Роден е в Балтимор, щат Мериленд и е завършил университета на Джон Хопкинс. По-късно получава две академични степени - по история и английски език. През следващите години се занимава предимно с преподавателска дейност. Води множество занятия по литература и история в различни колежи и университети, както и лекции, специализирани в научната фантастика. Джак Чокър служи във Виетнам.

Работи също като печатар и издател на книги и списания. През ранните си години работи като журналист в различни списания, основно на музикална и компютърна тематика, а по-късно се занимава и с редакторска работа в подобен род издания. Джак Чокър е основател на издателство "The Mirage Press, Ltd." и се е занимавал с издаване и търговия с книги.

Още от ранните си години Джак Чокър е почитател на научната фантастика, а по-късно се занимава и с издаването на книги свързани с този жанр. Неговото собствено издателство се занимава не с издаването на научно-фантастична литература, а на критика и други такива книги.

Дебютът му в литературата като писател е през 1976 г., когато излиза романът му "A Jungle of Stars", който бързо става популярен в средите на читателите на научна фантастика. През следващите години и особено през последните години на кариерата си той става популярен със своите произведения в жанр "твърда" научна фантастика и фентъзи. Характерно за неговите произведения е, че той отделя място в своите творби и за философски теми.