Джин (дух)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Джин.

Джин
Shah Namah, the Persian Epic of the Kings Wellcome L0035191.jpg
Характеристики
Описание духове в арабската и ислямската митологии
Джин в Общомедия

Джиновете са духове, невидими за хората приказни същества в арабската и ислямската митологии.

Древноарабска митология[редактиране | редактиране на кода]

Известни са в древноарабската митология още от предислямската епоха, когато са приемани за неперсонифицирани божества. Меканците ги считат за родствени на Аллах[1], поставяйки ги на едно ниво с него[2]. Към тези божества са се обръщали с молби за помощ, като са им принасяни и жертви[3].

Ислям[редактиране | редактиране на кода]

Ислямската традиция ги представя като разумни същества с огнена или водна природа, можещи да приемат всякаква форма. Създадени са от Аллах от бездимен огън. Те могат да изпълняват всякакви желания. Някои от тях вярват в Мохамед, но като цяло джиновете се свързват с дявола (Иблис).

Раждат се, растат, женят се помежду си, размножават се и умират подобно на хората. Измежду тях има лоши и добри, вярващи и невярващи, затова на Съдния ден ще бъдат питани – награждавани в Джанна (рая) или наказвани в Джаханнам (ада) също като хората. Мюсюлманската традиция различава три класа джинове: гул, ифрит и силат[4]. Седемдесет и втората сура от Корана се нарича Ал-джинн (Джиновете) и е посветена на тях.

В литературата и фолклора[редактиране | редактиране на кода]

В средновековната мюсюлманска богословска литература има много съчинения, посветени на тези духове. Мюсюлманският средновековен окултизъм се занимава и с проблема за подчиняването на джиновете на човешката воля.

Джиновете са едни от основните персонажи във фолклора на народите, изповядващи ислям. Така джин е сред основните персонажи в популярната приказка „Аладин и вълшебната лампа“.

LLW Aladdin genie.jpg

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Коран 37:158
  2. Коран 6:100
  3. Коран 72:6
  4. [ Мифы народов мира ((ru)), архив на оригинала от 10 юли 2003, https://web.archive.org/web/20030710184805/http://www.edic.ru/myth/art_myth/art_5102.html, посетен на 2009-10-02  Мифы народов мира ((ru))]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]