Джовани V Малатеста

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Джовани Малатеста.

Джовани V Малатеста
кондотиер
Починал
1432 г.
Герб
Семейство
РодМалатеста
БащаРамберто III Малатеста
СъпругаВерде дели Ати
Децаняма

Джовани V Малатеста, наречен Храбрият (на италиански: Giovanni V Malatesta Ardimentoso; † 1432, Мантуа), е италиански кондотиер.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Той е син на Рамберто III Малатеста.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Бие се за Джангалеацо Висконти, връщайки славата и получавайки прякора „Храбрият“.

По-късно служи на Карло и Пандолфо Малатеста. Когато Карло умира, той управлява държавата вместо децата му.

Ползва се с благосклонността на Галеото Роберто Малатеста, но поради съпругата му Маргарита д'Есте е отпратен. След това той отива при господарите на Пезаро, амбициран да увеличи своето владение и му е обещано господството на Римини и Чезена.

След като прониква в Чезена, той има старите си колеги като последователи и подтиква хората към бунт, атакувайки двореца на подеста и го опустошавайки. На следващия ден, 6 май 1431 г., след като завладява крепостта, той е провъзгласен от своите последователи за господар. Много от тях междувременно дезертират и се подготвят да му се противопоставят с оръжие. Хората се надигат и след като научават, че Джовани държи Галеото Роберто като заложник, прогонват последователите на Джовани, които трябва да бягат от Римини.

Той се връща там с документ за преминаване, за да се оневини. Галеото му прощава при условие, че отиде в затвора във Ферара. Джовани не се подчинява и спира във Фаенца, за да крои нови заплахи. Тогава къщите му са разрушени и той е ограничен в Мантуа, където умира.

Брак и потомство[редактиране | редактиране на кода]

∞ 1402 за Верде дели Ати, от която няма деца.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • F. G. Battaglini. Memorie storiche di Rimini e dei suoi signori. Lelio della Volpe, Rimini, 1789
  • P. Farulli. Cronologia della nobile famiglia dei Malatesta. Siena, 1724
  • Francesco Sansovino. Dell'origine e fatti delle famiglie illustri d'Italia. Venezia, 1670
  • Pompeo Litta, Famiglie celebri d'Italia. Malatesta di Rimini, Torino, 1835
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Giovanni V Malatesta в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​