Джон Кауч Адамс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джон Адамс
английски учен

Роден
Починал
21 януари 1892 г. (72 г.)
Научна дейност
Област Астрономия
Джон Кауч Адамс в Общомедия
Джон Кауч Адамс

Джон Кауч Адамс (на английски: Robert Francis Furchgott) е английски математик и астроном.

Живот и кариера[редактиране | редактиране на кода]

Адамс следва в университета Кеймбридж, където завършва 1841 г. По това време започват изследванията му върху неправилната линия на движение на планетата Уран. Той изчислява позицията на планетата Нептун с помощта на неправолинейното движение на Уран. В началото изчисленията му не са взети предвид от колегите му, а единствено от Юрбен Льоверие.

През 1858 Адамс става преподавател в University of St Andrews в Шотландия, а по-късно в Кеймбридж. 1861 става директор на обсерваторията там.

Намерени през 1998 г. писма разкриват, че изчисленията на Адамс били неточни и седмици наред астрономите в Кеймбридж търсели планетите на грешни позиции. Специално Адамс никога не е смятал резултатите за надеждни. Документите с изчисленията на Адамс са от 1850 г. потулени. Съчинението му за смущенията на Уран, написано през 1847 г., е публикувано 1851 г. в Nautical Almanac.

1866 г. е отличен със златен медал на Кралската общност на астрономите.

Освен с астрономия той се занимава и с многобройни изчисления върху Теорията на числата. Така например успява да изчисли Бернулиевите числа до , естествените логаритми до 273 числа след десетичната запетая и Ойлеровата константа до 261 знака след дес. запетая (1877). Последният рекорд е подобрен едва през 1952 г. от Джон Уилям Редж дж. с 329 знака след дес. запетая и с помощта на сметачна мащина.

В Уоурънсовата къща-музей в Ланчестър се намира негов бюст.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Sky and Telescope, Juli 2003, S. 26 (zum Thema unterdrückte Dokumente)
  • William Sheehan, Nicholas Kollerstrom, Craig B. Waff: Die Neptun-Affäre. Spektrum der Wissenschaft, April 2005, S. 82 - 88 (2005), ISSN 170-2971

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]