Дивали

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дивали
Diwali Diyas 2.jpg
Информация
Дивали в Общомедия

Дивали, или още Дипавали (санскр.दीपावली, Dīpāvalī), е най-големият индийски и индуистки празник, равносилен на християнската Коледа. Дивали е официален празник в Непал, Индия[1], Шри Ланка, Мавриций, Гвиана, Тринидад и Тобаго, Суринам, Малайзия, Сингапур и Фиджи.

Името му произлиза от санскрит – Deepavali; Deepa – светлина; Avali – ред/редица, тоест „редица от светлини“.

Дивали е известен като „фестивал на светлината“ и е един от най-важните религиозни празници за индусите – те винаги го чакат с нетърпение и го празнуват цели 5 дни в края на октомври и средата на ноември в зависимост от религиозния им календар.

Подготовката за празника започва два дни преди събитието, през които по традиция всяко семейство трябва да купи нещо за дома (без значение размера и цената), защото Дивали е празник на здравето и благоденствието, а според вярванията на индусите да купиш нещо за дома е добър знак и носи късмет на дома и обитателите му.

В днешно време тази традиция е леко променена и така освен различни подаръци за дома на този ден хората купуват също нови дрехи и бижута.

На Дивали домовете на индийците се украсяват с много свещи и малко кръгли лампи – те ограждат пътя към дома си със свещи и държат прозорците си отворени, за да посрещнат слизането на Лакшми – богиня на здравето и благоденствието в индийската митология.

Дивали се празнува пищно – хората обличат най-хубавите си дрехи, ходят си на гости и си подаряват подаръци.

Източници[редактиране | редактиране на кода]