Димитрис Семсис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Димитрис Семсис
Δημήτρης Σέμσης
музикант
Semsis Eskenazi Tomboulis.jpg
Роден
Починал
Етнос гърци
Музикална кариера
Стил Ребетико
Инструменти цигулка, вокал
Активност от 1899 г.

Димитрис Семсис или Димитрис Салоникиос (на гръцки: Δημήτριος/Δημήτρης Σέμσης/Σαλονικιός) e известен гръцки музикант, цигулар.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Семсис е роден в 1883 година в Струмица в гъркоманско семейство. И баща му и дядо му са цигулари, като Димитрис започва да учи цигулка на 10 години. След края на Първата световна война в 1919 година семейството на Семсис се мести в Солун, Гърция. Семсис се присъединява към група пътуващи музиканти, която обикаля Балканите, Турция, Сирия, Египет, Судан. Около 1920 година Семсис се установява в окупираната от гръцки войски Смирна, където се запознава с изпълнители и композитори от Смирненската школа.

През септември 1922 Семсис бяга от Смирна и пристига като бежанец в Гърция. В 1923 се жени за Димитра Канула и заедно имат 4 деца.

В началото на 1927 година се установява в Атина. Тук Семсис получава прякора Салоникиос (тоест Солунски), защото е смятан за солунчанин от звукозаписните компании. В края на 20-те Семсис е звукозаписен директор в HMV и „Колумбия“. Той е първият инструменталист, чието име се появява върху обложките на плочите. В периода 1924 - 1931 година Семсис участва в стотици записи на традиционна, смирненска и ребетика. В 1928 представя първите си песни. До смъртта си пише над 100 песни.

Умира в 1953 година от рак.[1][2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония