Димитър Бабянски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Димитър Бабянски
български революционер
Димитър Бабянски в средата със свои четници по време на Хуриета
Димитър Бабянски в средата със свои четници по време на Хуриета

Роден

Димитър (Димитрия, Митре) Бабянски Думчев е български хайдутин и революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Четата на Апостол войвода. Седналият отдясно на Апостол е Въндо Гьошев, а отляво Стоян Хаджиев. Най-вдясно е Димитър Бабянски.

Роден е в ениджевардарското село Бабяни, тогава в Османската империя. Действа в харамийска чета в Паяк планина заедно с брат си Христо Бабянски до 1902 година. Присъединява се към ВМОРО и става четник при Павел Граматиков. Става десетар в четата на Апостол войвода.[1] По време на Илинденско-Преображенското въстание действа като войвода в Солунския революционен окръг.[2] Участва активно в борбата с гръцките андарти и след смъртта на брат си поема неговата чета с периметър Паяк планина и Мъглен. Легализира се след Младотурската революция и в началото на Балканската война е хвърлен в затвора от новите гръцки окупационни власти. Отказва да се изсели в България[3].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Силяновъ, Христо. Освободителнитѣ борби на Македония. Т. II. Следъ Илинденското възстание. София, Издание на Илинденската Организация, 1943. с. 167.
  2. Бабев, Иван. Въстанието във II Кожушки въстанически окръг. // Век от Илинден, Юбилеен вестник, Посвещава се на 100-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание и 110 годишнината на ВМОРО. Несебър, 2003, стр. 4. Посетен на 19 юли 2014.
  3. Бабев, Иван. Помним делата ви. НСА Прес, 2013. с. 192-194.
     Портал „Македония“         Портал „Македония