Димитър Благоев (футболист)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Димитър Благоев.

Димитър Благоев
български футболист
Роден: 1895 г.
Починал: 16 септември 1918 г. (23 г.)

Димитър Димитров Благоев – Пальо е български футболист и спортен деятел.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Бюст на Димитър Благоев - Пальо на стадион Славия

Роден е през 1895 година в Пловдив. Син е на основателя на БРСДП - Димитър Благоев (Дядото). В началото на XX век семейството му се преселва в София. Отрано проявява организаторски способности в кварталното футболно дружество "Ботев" (1910 г.), в което се изявява като добър състезател. Съревнованието със съседното дружество "Развитие" (1910 г.) го убеждава в необходимостта от обединяване на силите, за да съществува здрава младежка спортна организация. Така се създава клубът "Славия" в София (1913 г.), на който той става пръв председател, но и състезател (играе като инсайд - нападател, играещ на малко по-задна позиция между централния нападател и крилото). Завършва Втора мъжка гимназия.

През 1915 година по време на Първата световна война е мобилизиран и изпратен на фронта. Загива като офицерски кандидат в Македония през 1918 година при пробива край Добро поле. През 1973 година в София е открит паметник на загиналия спортист.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Dimitŭr Blagoev: sbornik ot dokumenti, 1875-1924, Elena Dilovska, Khristo Angelov Khristov, Institut po istoria na Bŭlgarskata komunisticheska partia, 1956, str. 398.
  2. Национален клуб на слависта. Монументът на Пальо Благоев - отново в достоен вид, 4 април 2009 г.


     Портал „Македония“         Портал „Македония