Димитър Ковачев (кмет на Кюстендил)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други личности с името Димитър Ковачев.

Димитър Ковачев
български учител и политик
Роден
1870 г.
Починал
1945 г. (75 г.)

Етнос българи

Димитър Иванов Ковачев Белдедов е български учител и политик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в село Берово, Малешевско в 1870 година. Баща му Иван Мицов Белдедов e коджабашия на Берово, който след Освобождението се заселва в Кюстендил, където създава известния хан „Белдедо“. Димитър Ковачев завършва Кюстендилското педагогическо училище и след като учителства известно време, записва математика във Висшето училище в София. Става учител по математика в кюстендилската девическа гимназия.

Член на Обединената народно-прогресивна партия. На 10 април 1921 г. поема от Никола Шопов, председател на Кюстендилската общинска тричленната комисия, кметския пост и остава на него до 14 ноември 1922 г.

Управлението на кмета съвпада с трудна политическа ситуация в Кюстендилско през време на управлението на БЗНС, което е допълнително затормозено от конфликтите между автономистите и федералистите от ВМРО. Въпреки това по време на кметуването му се извършват определени обществени и благоустройствени мероприятия. Отчуждава се част от имота на манастира „Свети Мина“ в Кюстендил, за да се разшири ул. „Александровска“. Откриват се улиците „Лозенград“, „Драговищица“, „Свети Мина“, „Виница“, „Родопи“ и други. Полагат се грижи за издръжката на руските белоемигранти, настанени в приюта на франкобългарския комитет.

През 1923 г. Димитър Ковачев се връща отново към учителската професия и се пенсионира четири години по късно. Редом с учителството около десетина години завежда и метеорологичната станция в града. Умира през 1945 г. на 75-годишна възраст[1][2].

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енциклопедичен речник КЮСТЕНДИЛ А-Я, София, 1988, Издателство на БАН., стр. 300
  2. Георгиев, Сталин. Кметовете на Кюстендил (1878-2003 г.), Кюстендил, 2003, стр. 64-65
Никола Шопов кмет на Кюстендил (10 април 1921  – 14 ноември 1922) Васил Матуски
     Портал „Македония“         Портал „Македония