Димитър Скордев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Димитър Скордев
български математик

Роден
1936 г. (86 г.)

Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Научна дейност
Област Математика
Работил в Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Димитър Генчев Скордев (роден 1936 г. в София) е български математик. Син е на архитектите Генчо Скордев и Елена Варакаджиева-Скордева.

От 1989 г. е професор в катедрата по математическа логика и нейните приложения във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ръководител на катедрата и на предхождащия я сектор по математическа логика от 1972 до 2000 г. Доайен и пионер на изследванията по математическа логика в България, създал българска научна школа в областта на теорията на изчислимостта, известна като алгебрична (или аксиоматична) теория на рекурсията. Носител на наградата Акад. Никола Обрешков за 1981 г., най-високото българско отличие за постижения в областта на математиката, присъдено за неговата монография Комбинаторни пространства и рекурсивност в тях.[1]

Научните интереси на Скордев включват изчислимост и сложност в математическия анализ, математическа логика, обобщена теория на рекурсията, както и теория на програмите и изчисленията.

Скордев има над 50 години преподавателска дейност в областта на математическия анализ, математическа логика, логическото програмиране, дискретната математика и компютърната наука. Автор е на над 100 научни и свързани с науката публикации, включително две монографии, и е един от авторите на новата българска фонетична клавиатурна подредба, включена в проект за стандарт прБДС 5237:2006.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. А. Соскова, Л. Иванов и И. Георгиев. За Димитър Скордев от неговите ученици. В: Математика и математическо образование, 2017. Proceedings of the Forty-sixth Spring Conference of the Union of Bulgarian Mathematicians, Borovets, April 9-13, 2017. с. 52-62

Източници[редактиране | редактиране на кода]