Димитър Скордев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Димитър Скордев
български математик

Роден
1936 г. (81 г.)
Научна дейност
Област Математика

Димитър Генчев Скордев (роден 1936 г. в София) е български математик. Син е на архитектите Генчо Скордев и Елена Варакаджиева-Скордева.

От 1989 г. е професор в катедрата по математическа логика и нейните приложения във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ръководител на катедрата и на предхождащия я сектор по математическа логика от 1972 до 2000 г. Доайен и пионер на изследванията по математическа логика в България, създал българска научна школа в областта на теорията на изчислимостта, известна като алгебрична (или аксиоматична) теория на рекурсията.

Научните интереси на Скордев включват изчислимост и сложност в математическия анализ, математическа логика, обобщена теория на рекурсията, както и теория на програмите и изчисленията.

Скордев има над 50 години преподавателска дейност в областта на математическия анализ, математическа логика, логическото програмиране, дискретната математика и компютърната наука. Автор е на над 100 научни и свързани с науката публикации, включително две монографии, и е един от авторите на новата българска фонетична клавиатурна подредба, включена в проект за стандарт прБДС 5237:2006.

Източници[редактиране | редактиране на кода]