Димитър Хаджиев (кмет на Русе)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Димитър Хаджиев
български лекар, политик, бивш кмет на Русе
Роден
Политика
Депутат
XXVI ОНС   VI ВНС   I НС   [1]

Д-р Димитър Иванов Хаджиев е български лекар, политик, бивш кмет на Русе.

Биографични данни[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 21 септември 1901 г. във Воден (Област Ямбол) в будно учителско семейство. Учи в гимназиите в Стара Загора и Бургас. Продължава висшето си образование по медицина в Бон и Виена. Дипломира се през 1929 г.

Назначен е за лекар в русенската болница и свързва трайно живота си с крайдунавския град. По-късно открива свой частен кабинет. Едновременно с професионалната си работа установява връзки с дейци на Работническата партия в Русе. Лекува безплатно бедни и оказва помощ на нелегални партийни функционери. В годините на Втората световна война подпомага антифашистката съпротива и през 1943 г. е избран за председател на Областния комитет на Отечествения фронт. През пролетта на 1944 г. е арестуван и осъден на 15 години затвор.

След завземането на властта на 9 септември 1944 г. д-р Димитър Хаджиев е първият областен директор (управител) на Област Русе. На този пост остава кратко, тъй като той е предоставен на Социалдемократическата партия и отново е избран за председател на Областния комитет на Отечествения фронт. Избран е също и за народен представител в VI велико народно събрание.

Избран е за кмет на Русе след изборите, проведени на 15 май 1949 г. Поради конфликт с новия първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Русе напуска поста след няколкомесечно управление.[2] Връща се на предишната си длъжност – председател на Окръжния комитет на ОФ. Скоро обаче напуска и оттам и се връща към професионалната си дейност. Назначен е за директор на Русенската болница, а впоследствие преминава на работа в Министерството на народното здраве в София.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Радков Иван, Л. Златев, Русенските кметове (1878 – 2005 г.), Русе, 2005 г., с.121 – 123.
Александър Ковачев Rousse-coat-of-arms.svg Кмет на Русе (3 юни 1949 – 10 октомври 1949) Димитър Теохаров