Диссоциално разстройство на личността

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Диссоциално разстройство на личността
Класификация и външни ресурси
МКБ-10 F60.2
МКБ-9 301.8
Диссоциално разстройство на личността в Общомедия

Диссоциалното разстройство на личността, известно и като антисоциално личностно разстройство е дефинирано от DSM на американската психиатрична асоциация като "широко разпространен модел на насилие над правата на другите, който започва в детството или в ранната младост и продължва в зрялата възраст."[1] Лъжата и манипулацията се разглеждат като същностни черти на разстройството. По тази причина е по-важно при правенето на диагнозата да се събере материал от други източници, отколкото индивида да бъде диагностициран. Също така, обикновено се приема, че индивидите трябва да са на 18 години или по-големи, както и да имат документирана история на разстройствата в поведението преди 15-годишна възраст.[1] Хората с диссоциално разстройство на личността понякога са свързвани със социопатите и психопатите, макар че някои изследователи смятат, че тези термини не са синомоми на разстройството.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Washington, DC, American Psychiatric Association, 1994. ISBN 0-89042-061-0. с. 645–650.
  2. Mayo Clinic Staff. Antisocial personality disorder -. // MayoClinic.com. 9 октомври 2006. Посетен на 17 август 2008.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Antisocial personality disorder“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]