Направо към съдържанието

Лъжа

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Лъжата е съзнателно изречено неистинно твърдение[1], с цел въвеждане в заблуда на адресата ѝ, или обществото. Когато дадена лъжа е изречена с користни подбуди, и е поддържана от изреклия я̀, тя се трансформира в измама.

Мотивите за изричане на лъжа/и могат да са най-разнообразни, (примерно: с цел да се затаи или прикрие истината, или да се въведе някой/и в заблуда и т.н.).

Човек, който често лъже, се нарича лъжец.[2] Лъжата следва да се различава от заблудата по това, че човекът който лъже, го върши съзнателно, докато онзи който не осъзнава нестинността на изреченото, върши заблуда[3], поради неинформираност или подвеждаща информация, която ползва, или с която разполага.

По двузначната логика, лъжата е едно от двете възможни състояния, противоположно на истината.

В информатиката лъжата е недостоверна информация. Лъжовни могат да са факти, сведения, данни и т.н. Истината в информатиката е достоверната информация. Недостоверната информация в информатиката може да се дължи на различни причини - от получени несигурни факти или сведения, до недостатъчност и непълнота на подадените данни.

Видове и форми на лъжата в психологията

[редактиране | редактиране на кода]

Блъфирането е претендиране за намерение или наличност на нещо, което всъщност не притежава.

Голямата лъжа е опитът да се измами жертвата в това, да повярва на нещо голямо, което всъщност противоречи на информацията, която жертвата вече има, или на здравия разум.

Изфабрикуването е тип лъжа, която е представена като истинно твърдение, без да се знае със сигурност дали нещо е вярно.

Казването на лъжи е забранено от Петте свещени заповеди, фундаменталните етични правила за всички будисти.

В Корана се казва, че Бог знае тайните на сърцата на хората и когато някой лъже.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ложь“ и страницата Lie в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби, създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.