Дмитрий Донски (подводница)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Подводният крайцер „Дмитрий Донски“

Подводният крайцер "Дмитрий Донски" е все още най-голямата по габарити в света подводница, строена и приемана на въоръжение.

Той е единствената подводница западен клас "Тайфун" от края на 1980-те години, която е обновена, за да служи за ракетни изпитания през 21 век. Новата ракета "Булава" ще бъде базирана на подводните лодки, строящи се по проект "Борей"

Подводницата е първата от общо 6-те тежки подводни ракетоносни крайцери по стратегическия проект 941 "Акула" на бившия СССР. През XXI век само тази първа подводница е изцяло обновена и оборудвана с пускови установки за изстрелване на най-новите руски ракети "Булава". След обновяването в съществуващите силози за ракети Р-39 (с начално тегло от 90 тона) са били вкарани нови установки за значително по-компактната ракета "Булава". Според други източници, за ракетите Булава е преоборудван само един от силозите на "Дмитрий Донски".

Крайцерът "Дмитрий Донски" е най-бързият от всички кораби в своята серия. Главен конструктор на кораба е Сергей Ковальов. Подводницата носи името на Дмитрий Донски, който е първият руски владетел, иззидал от камък Московския кремъл и превърнал града в център на руските земи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]