Дмитрий Скобелев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дмитрий Скобелев
руски офицер

Роден
Калужка губерния, Руска империя
Починал
Руска империя

Националност Флаг на Русия Русия
Съпруга Олга Скобелева
Деца Михаил Скобелев

Дмитрий Иванович Скобелев е руски офицер, генерал-лейтенант. Участник в Руско-турската война (1877-1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Дмитрий Скобелев е роден на 5 октомври 1821 г. в Калужка губерния в семейството на потомствен дворянин. Ориентира се към военното поприще. Завършва Училището за гвардейски офицери и с военно звание унтерофицер получава назначение в Кавалергардския полк (1839). Произведен е в първо офицерско звание корнет през 1840 г.

Служи последователно като адютант на военния министър княз Александър Чернишев (1846) и флигел-адютант на император Николай I (1848).

Участва в Унгарската кампания (1848-1849). Проявява се през Кримската война от 1853-1856 г. в битките при Баяндур и Баш-Кръкларъс.

Командир на Елисаветградския драгунски полк (1856), Лейбгвардейския конно-гренадирски полк (1857) и Императорския конвой (1858). Повишен във военно звание генерал-майор от 1860 г. На 30 август 1869 г. е повишен в звание генерал-лейтенант.

Участва в Руско-турската война (1877-1878). При мобилизацията е назначен за командир на Кавказката казашка бригада. Участва в осигуряването на десанта при Свищов. Командир на Сборния казашки отряд и се бие храбро при Обсадата на Плевен и зимното преминаване на Стара планина. В състава на колоната на генерал-майор Виктор Дандевил участва в освобождението на Пловдив, Асеновград и в преследването на остатъците от групировката на Сюлейман паша в Родопите.

Награден е с Орден „Свети Георги“ III ст.

Умира на 27 декември 1879 г. от порок на сърцето.

Родственици: съпруга Олга Скобелева и син Михаил Скобелев, генерал от пехотата.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Георгиев Г. Освободителната война 1877-1878, ДИ „П. Берон“, София, с. 164.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Скобелев, Дмитрий Ивановеч“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.