Дом „Мориджи“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дом „Мориджи“
Casa dei Morig(g)i
Карта Местоположение в Милано
ВидДворец
Местоположение Милано, Италия
ИзгражданеXIV – XVIII век
Адресул. „Мориджи“ 8
Дом „Мориджи“ в Общомедия

Дом „Мориджи“ (на италиански: Casa dei Morig(g)i) е историческа сграда на ул. „Мориджи“ 8 в Милано, Северна Италия. Сградата, датираща от XIV век в първоначалното си ядро, е една от най-старите запазени в града.

История и описание[редактиране | редактиране на кода]

Днес видът на старинния външен дворец е видим само в терасата и в оригиналната кула, преструктурирана през XVII век и използвана като белведере. Вътре в двора има портик с йонийски колони, а на стълбището, преустроено през XVIII век, някога е имало стенописи.

Дворецът навремето е принадлежал на маркизите Мориджа или Мориджи. Той дава името си и на района, в който се намира: Квартал „Мориджи“ (Contrada dei Morigi). Изоставен е от семейството в края на XIX век.

Впоследствие сградата е заета от 23 семейства в типичната за периода логика на съвместното настаняване. През тези години тя преживява период на голям културен кипеж, но липсата на средства не подобрява структурния ѝ упадък до 2000-те години, когато община Милано поисква реституцията на сградата и компания поема преструктурирането. Към 2022 г. сградата е разделена и продадена на части, които служат за жилища.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Casa dei Morigi в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​