Доналд Холмкуест

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Доналд Холмкуест
американски астронавт
Информация
Роден7 април 1939 г. (85 г.)
Далас, Тексас, САЩ
Националностамериканец
Друга професиялекар
Престой в космосаняма
СелекцияГрупа НАСА-6 (1967)
Мисииняма
Емблема на мисиятаняма
Пенсиониранесептември 1973
Доналд Холмкуест в Общомедия

Доналд Ли Холмкуест (на английски: Donald Lee Holmquest) e американски лекар и астронавт на НАСА.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Доналд Холмкуест е завършил гимназия в родния си град, а през 1957 г. завършва колежа Адамсън. През 1962 г. става бакалавър по електроинженерство в Южния Методистки университет в Далас. През 1967 г. завършва медицина, а през 1968 г. – физиология, като и двете специалности придобива в университета Байлър. През 80-те години става професор по медицина в същия университет. През 1988 г. завършва право в университета на Хюстън, Тексас.

Служба в НАСА[редактиране | редактиране на кода]

Доналд Холмкуест е избран за астронавт от НАСА на 4 август 1967 г., Астронавтска група №6. Първо преминава 53 седмичен курс на обучение по управление на реактивен самолет, с общ нальот от 750 летателни часа. След приключване на общия курс е включен е в програмите Аполо и Скайлаб. Не получава назначения в нито една мисия и напуска НАСА през септември 1973 г.

След НАСА[редактиране | редактиране на кода]

След като напуска НАСА през 1973 г., Д. Холмкуес специализира нуклеарна медицина. Заема редица отговорни длъжности, вкл. секретар на Американската асоциация по нуклеарна медицина. В университета на Хюстън защитава докторат по право. Продължава да практикува и двете специалности.

Източници[редактиране | редактиране на кода]