Драматичен театър „Антон Страшимиров“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Драматичен театър
„Антон Страшимиров“
МястоРазград
СтранаБългария
Тематикадраматичен
Основаване1947 г.
ДиректорНеделчо Янчев Стойчев – Дежо
Адрес7200 Разград
пл. „Независимост“ №2
Телефон084/662 317
Сайтtheatrerz.com
Map

Драматичен театър „Антон Страшимиров се намира в Разград.

История[редактиране | редактиране на кода]

Театърът е създаден през 1947 г. като Общинска театрална трупа. През 1953 година е наречен Народен театър при Общински народен съвет. Присъден му е статут на държавен театър през 1957 г. Оттогава статутът не е променян и театърът винаги е бил държавен репертоарен театър.

През септември 2003 г. е открит нов Театрално-културен комплекс. Преместването на театъра в новата сграда и новия тип взаимоотношения с Община Разград като общинска сградна собственост и театър с държавна субсидия и материални активи, се развиват по възходяща линия и вече са очертани основните параметри на градивен и ползотворен диалог и сътрудничество.

Най-значимите постановки в неговата история са:

Художествената политика на театъра е насочена към определен тип драматургия – класическа/съвременна, българска/чуждоезична. В програмата на театъра присъстват и представления от граничните жанрове в изпълнителските изкуства – танцов театър, физически театър, пърформанси и др. – театър с определен афинитет към българската драматургия съобразно спецификата на региона.

Театърът е гастролирал в Русия, Турция, Сърбия и Черна Гора. В театъра се провеждат и други мероприятия, като концерти, фестивали, конкурси и др.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]