Дружество на бургаските художници

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Снимка на галерията

Дружеството на бургаските художници е основано през 1960-те години. Негов първи председател е големият български художник Петко Задгорски. Галерията на Дружеството е на адрес „Александровска“ №22, Бургас.

Ежегодно в изложбената зала на Дружеството се представят две общи изложби на бургаските художници – едната посветена на празника на българската писменост и култура на 24 май, а втората – на празника на град Бургас, Никулден, 6 декември. На 24 май се връчва наградата за „Млад художник“ на името на Руси Стоянов, а на 6 декември – наградата „Художник на годината“

През 2004 година Дружеството, съвместно с Община Бургас, възстановява след 20-годишно прекъсване националната изложба-биенале „Приятели на морето“. През останалото време от годината в галерията се изявяват творци от Бургас, страната и чужбина.

Дружеството разполага с Графична база край морето, в която се изпълняват литография и метални техники. През месец септември се провежда графичен пленер, наречен „Есенни графични срещи“, в който участват автори с национална и международна известност.

Колектив[редактиране | редактиране на кода]

  • Добрин Вътев – Председател на дружеството
  • Величка Киндекова – Галерист [1]

Графична база[редактиране | редактиране на кода]

Снимка на графичната база

Графична база – Бургас е основана през 1982 г. от големия бургаски художник Тодор Атанасов, по това време председател на Дружество на бургаските художниците и отговорен секретар на СБХ. Намира се на брега на морето в морската градина на Бургас.

От създаването на бургаската графична база са отпечатани десетки хиляди офорти, акватинти и най-много литографии. Фондът наброява над 1000 творби на над 100 автора от България и Европа. В базата са работили и работят много бургаски автори и художници от страната и чужбина. Това е една от малкото останали действащи графични бази в страната, в която са провеждани международни графични пленери, благодарение на които фондът непрекъснато се увеличава.

По случай 25-ата годишнина през 2007 г., част от фонда на графичната база бива експониран в Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“ и гостува през юни 2007 г. в градската художествена галерия в Стара Загора.

Членове на Дружеството на художниците от Бургас[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Дружество на бургаските художници, Сайт на Община Бургас. Последен достъп: 15 септември 2020

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]