Съюз на българските художници

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от СБХ)
Направо към: навигация, търсене
Академик Светлин Русев обявява награди за млади художници в зала на СБХ. Третият отдясно наляво: Любен Генов - председател на СБХ
Изложба на млади художници в СБХ
Sbh.jpg

Съюзът на българските художници (СБХ) е българска организация, професионално сдружение на художници.

СБХ е образуван през 1932 година при обединяването на няколко дружества, най-старото сред които е основаното през 1893 година в СофияДружество за поддържане на изкуството в България. Сред основателите на Съюза на дружествата на художниците в България са следните дружества :

До 1944 година се нарича Съюз на дружествата на художниците в България, а от 1944 до 1953 година - Съюз на художниците в България. През 1953 г. приема сегашното си име.

Висш ръководен орган е Общото събрание, което се свиква веднъж на три години от Управителния съвет.

Понастоящем в СБХ членуват над 2700 художници и критици от всички творчески генерации. За член може да бъде приет всеки упражняващ професията си художник или критик с доказани творчески изяви. Членството е индивидуално.

Целта на организацията е да защитава интересите на своите членове и да съдейства за развитието и популяризирането на изобразителното изкуство у нас и в чужбина. През 1993 г. е създаден фонд "Поддържане на изкуството в България". Чрез него се обединяват благотворителните, дарителските, творческите и други инициативи на държавни, обществени и частни организации, фирми, физически и юридически лица, свързани с изобразителните изкуства или в полза на българските художници.

По време на комунистическия режим СБХ се превръща в един от елементите на тоталитарната система, провеждащ официалната политика в областта на изобразителното изкуство. По това време подобни организации съществуват и в другите източноевропейски страни. През този период той придобива значително имущество, което притежава и днес: собствено издателство, 4 други предприятия, малки хотели (творчески домове) в София, Самоков, Балчик, Боженци, Велико Търново, Вършец, Долна баня, Сливен, Созопол, Шкорпиловци. Съюзът притежава и две художествени галерии в София - галерията на улица „Шипка“ 6 и Галерия „Райко Алексиев“.

Председатели[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]