Съюз на българските художници

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от СБХ)
Направо към: навигация, търсене
Академик Светлин Русев обявява награди за млади художници в зала на СБХ. Третият отдясно наляво: Любен Генов - председател на СБХ
Изложба на млади художници в СБХ

Съюзът на българските художници (СБХ) е българска организация, професионално сдружение на художници.

СБХ е образуван през 1932 година при обединяването на няколко дружества, най-старото сред които е основаното през 1893 година в СофияДружество за поддържане на изкуството в България. Сред основателите на Съюза на дружествата на художниците в България са следните дружества :

До 1944 година се нарича Съюз на дружествата на художниците в България, а от 1944 до 1953 година - Съюз на художниците в България. През 1953 г. приема сегашното си име.

Висш ръководен орган е Общото събрание, което се свиква веднъж на три години от Управителния съвет.

Понастоящем в съюза членуват около 3000 художници и критици от всички творчески генерации. Членството е индивидуално и е структурирано в 17 секции: Живопис, Графика и илюстрация, Скулптура, Критика, Карикатура, Рекламен дизайн, Сценография,Реставрация, Монументални изкуства, Дизайн, Керамика, Графичен дизайн, Секция „13” - неконвенционални форми, Дърворезба, Бижута, Текстил, Комикс.

В страната са създадени представителства, които обединяват членовете на съюза и по териториален принцип. СБХ в своята дейност подпомага реализацията на творческите проекти на своите членове; осигурява за тях информация за значими събития и форуми от национален и международен характер и съдейства за осъществяване на творчески контакти. Всеки художник, член на Съюза, може да се ползва от социалните програми и възможностите за защита на професионалните интереси и авторски права, възможност за участие в различни конкурси, симпозиуми, пленери.

СБХ притежава най-големия изложбен комплекс за съвременно и класическо българско изкуство - залите на ул. „Шипка” 6 и салона на галерия „Райко Алексиев” на ул. „Г. С. Раковски” № 125. Изложбената политика е отворена за идеи и проекти от различен характер. В салоните на СБХ се провеждат различни  изложби – самостоятелни, колективни, юбилейни, ретроспективни, гостуващи, а също и авторитетни международни прояви и авангардни форми.  

СБХ членува в следните международни организации: АИАП, ИКОМОС, ИКОГРАДА, АИКА. 

СБХ притежава творчески бази в: София, Вършец, Созопол, Долна баня, Боженци, Шкорпиловци, Балчик, Велико Търново. 

Председатели[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]