Стоян Цанев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стоян Цанев
български художник
Роден
Починал
5 февруари 2019 г. (72 г.)

Кариера в изкуството
АкадемияАкадемия за изящни изкуства във Варшава
Учителипроф. Анджей Руджински
Направлениеживопис
НаградиНационална награда за живопис „Захари Зограф“ (2006)

Стоян Цанев Цанев е български художник – график и живописец. Занимава се също така и с керамика.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1946 г. в Бургас. През 1973 г. завършва специалност живопис във варшавската Академия за изящни изкуства в класа на Анджей Руджински. Награден е от полското културно министерство. От същата година взема участие в представителните изложби в чужбина на Съюза на българските художници. Твори в областите кавалетна графика, живопис и малка пластика. Автор е и на екслибриси за поетите Недялко Йорданов, Христо Фотев и за изтъкнатия бургаски художник Георги Баев.

За творчеството си Цанев е удостоен с множество престижни български и международни отличия, между които награда за графика на СБХ на името на Веселин Стайков през 1979 и 1988 година, наградата на Международното биенале на графиката във Варна през 1989 г., награда на Биеналето за хумор и сатира, организирано от Дом на хумора и сатирата – Габрово. През 2007 година получава най-голямата българска награда за живопис – „Захарий Зограф“ и организира изложба в Самоков.

Платна на Стоян Цанев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия; художествените галерии в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Сливен, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Русе, както и музейни и частни колекции по цял свят.

Живее и работи в бургаското село Лъка.

Умира на 5 февруари 2019 г. в родния си град.[1][2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Мила Вачева, Почина известният художник график Стоян Цанев, в-к 24 часа, 5 февруари 2019 г.
  2. Почина художникът Стоян Цанев, БНТ, 6 февруари 2019 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]