Ева Квартет

от Уикипедия, свободната енциклопедия

„Ева Квартет“ е българска певческа формация за фолклорна музика. Създадена е от диригента Милен Иванов и четири певици от световноизвестния хорМистерията на българските гласове“:

От създаването му до 2014 година диригент на квартета е Милен Иванов.

Репертоарът на „Ева Квартет“ се състои от обработки на народни песни, написани специално за тях, както и от автентични народни песни. Изпълняват и творби на изявени български композитори като Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Николай Кауфман, Стефка Кушлева и др. Голямо значение четирите певици отдават и на църковно-славянската музика.

Квартетът е основан през 1996 г., две години след като певиците се запознават на конкурс на „Мистерията“, на който и четирите са одобрени. Първият им успех е през 1998 г., когато швейцарският продуцент Марсел Селие включва четири техни песни в четвъртия компактдиск от поредицата „Le Mystere Des Voix Bulgares“. Друго постижение е включването на песента „Радке, мама, Радке“ в сборния албум със световна етно музика „Spiritus“, издаден от PolyGram. Благодарение на него „Ева Квартет“ се нарежда до световноизвестни имена като Дийп Форест, Андреа Бочели и Горан Брегович.

През 2000 г. записват съвместен албум с Илия Луков, наречен „Камбана“.

Първият самостоятелен албум на формацията е издаден през 2001 г. и озаглавен „Български фолклорни дарове“. Той съдържа 16 фолклорни песни, 5 църковно-славянски песнопения и 2 ремикса. На следващата година излиза вторият им албум, наречен „Хармонии“, съдържащ както автентична и обработена фолклорна музика, така и авторски произведения на основата на църковните песнопения. През 2012 година излиза третият албум на „Ева Квартет“, озаглавен „Арката“. Той е съвместен проект със световноизвестния музикант Хектор Зазу и се смята за един от най-мащабните проекти в световната етно музика.

Квартетът има участия на множество български и световни музикални фестивали:

  • „Tranz and Folk Fest“ – Рудолщадт, Германия;
  • „Voice mania“ – Виена, Австрия;
  • фестивала за етно музика в Плауен, Германия (с втора награда);
  • международния музикален фестивал в Япония;
  • Европалия“ в Брюксел, Белгия;
  • Аполония“, Созопол, България.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]