Емблема на Афганистан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема на Афганистан
National Emblem of Afghanistan 001.svg
Детайли
Гербоносец Флаг на Афганистан Афганистан
Утвърден 2013 г.
Девиз لَا إِلٰهَ إِلَّا ٱلله مُحَمَّدٌ رَسُولُ ٱلله
(Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е негов пророк!)
Емблема на Афганистан в Общомедия

Емблемата на Афганистан се появява като национален символ първо на знамето на страната, след което е приспособена като национална емблема в качеството си на герб. Най-осезаемото ѝ отсъствие е по време на комунистическия режим през 1980-те години и в края на 1990-те години на 20 век, когато талибаните управляват страната.

Символика[редактиране | редактиране на кода]

Емблемата на Афганистан се появява в настоящия си вид в средата на 20 век още по времето на кралския режим в страната. След свалянето на монархията народно-демократичните и комунистическите правителства сменят държавната символика неколкократно. Това прави Афганистан страната с най-често сменяната национална символика. По времето на талибаните страната е изолирана от света и държавната символика е променена за пореден път. През 2002 година временното правителство на Афганистан връща емблемата на страната от времето на монархията. Тя съдържа няколко елемента:

Най-отдолу е изписана годината 1298, която според афганистанския календар съответства на 1919 – годината на провъзгласяването на независимостта на страната и победата над британските колонисти. Под годината върху бяла лента е изписано името на страната „Афганистан“. Най-отгоре на емблемата е изписан Шехадетът на арабски, който е символ веруюто на мюсюлманите и гласи:

Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е негов пророк!

От долу шехадетът е осветен от лъчите на изгряващо слънце, а под него са изписани думите „Аллах е велик!“. В центъра на националната емблема е изобразена джамия с михраб, обърнат според ислямската традиция към Мека, и минбар. От двете страни на джамията са поставени две афганистански национални знамена. Около джамията са изобразени два пшенични класове, обвити с бяла лента. Всички елементи са в бяло, а националната емблема се изобразява на червен фон.

Интересно е да се отбележи, че националната емблема на Афганистан не съдържа никаква друга национална специфика, освен религиозната. От всички държавни емблеми и гербове на ислямските страни само тази на Афганистан е изпъленена с толкова много ислямска символика.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]