Ернст Вебер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ернст Вебер
Ernst Heinrich Weber
германски психолог

Роден
Починал
26 януари 1878 г. (82 г.)
Националност Флаг на Германия Германия
Научна дейност
Област Психология
Образование Витенбергски университет
Лайпцигски университет
Работил в Лайпцигски университет
Ернст Вебер в Общомедия

Ернст Хайнрих Вебер (на немски: Ernst Heinrich Weber) германски лекар и психолог, считан за един от основателите на експерименталната психология. Оказва огромно влияние в областта на физиологията и психологията през целия си живот. Неговите изследвания върху усещане и докосване, дават път на нови направления и области на изследване за бъдещите психолози, физиолози и анатоми.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 24 юни 1795 година в Витенберг, Саксония, Свещена Римска империя. Син е на Майкъл Вебер, професор по теология във Университета на Витенберг и брат на Вилхем и Едуард Вебер. Завършва средно училище в Майсен и започва да учи медицина в Университета на Витенберг (1811). През 1815 г., получава медицинска степен от Лайпцигския университет. След края на Наполеоновите войни Вебер е принуден да се премести от Витенберг. Той става асистент в медицинска клиника в Лайпциг през 1817 г. и след това професор по сравнителна анатомия през 1818 г. в университета в Лайпциг. Този пост заема в продължение на много години, като към края на живота си става професор по психология. Ернст Вебер се оттегля от Лайпцигския университет през 1871 г.

Първият директен принос на Вебер към психологията идва през 1834 г., когато се опитва да опише усещането за допир. Заедно с брат си Вилхем, написват книга за вълновата теория и плавност.

Умира на 26 януари 1878 година в Лайпциг на 82-годишна възраст.