Ески Юрт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ески Юрт през 1793 г. (рисунка на П. С. Палас)

Ески Юрт (на кримскотатарски: Eski Yurt, на украински: Ескі-Юрт) е селище в югозападната част на Крим, в по-ново време – впоследствие заличеното село Подгородное, сега исторически район в западната част на град Бахчисарай. Името се превежда от кримскотатарски като „старото село“ или „старата юрта“.

История на селото[редактиране | редактиране на кода]

По време на Златната орда, Ески Юрт носи характера на голямо, може би градско селище, намиращо се на търговския път от пристанищата на Херсон и Инкерман към вътрешните области на Кримския полуостров. За значителния размер на селището свидетелстват мащабите на най-голямото и старо в западната половина на Крим мюсюлманско гробище Кирк Азизлер (XIV—XV век), разположено на един километър северозападно от града (днес напълно унищожено). Селището запазва значението си и в ранния период от историята на Кримското ханство, образувано като независима държава през 1441 г. Възможно е, заедно с намираща се наблизо крепост Кирк Ep, то да е използвано като юрта (в смисъл на основно, главно място) на първите кримски ханове след пренасяне на ханската столица от източната част на полуострова (град Солхат) към западната.

По-късно, след основаването през 1532 г. на Бахчисарай, селото губи своя предишен икономически и административен статут (след което вероятно и е наречено „старото село“ или „старата юрта“; оригиналното име не е известно). Въпреки това, чак до началото на 20 век Ески Юрт запазва стойността си като един от важните центрове на ислямската религия в Крим, благодарение на наличието на мюсюлманската светиня Азис Малик Ащер.

Азис Малик Ащер в Ески Юрт[редактиране | редактиране на кода]

В централната част на Ески Юрт е разположено Азис Малик Ащер (да не се бърка с гробището Кирк Азизлер, разположено далеч от селото): голямо гробище, за чиито център е смятана символичната могила („азис“) на Малик Ащер ен Нахаи (618 – 657), сподвижник и военачалник на халифа Али. Малик Ащер е историческа фигура, погребан е в град Ел Ариш в Египет; символични негови погребения са извършени в градовете Мардж (Египет) и Диарбекир (Турция). В преданията на кримските татари Малик Ащер е убиеца на змея, воин, първият разпространител на исляма в земите на Златната орда и Крим, убит в битка с великан на брега на река Днестър и починал от раните си в Ески Юрт.

Съвременно състояние[редактиране | редактиране на кода]

През 1948 г., след депортирането на кримските татари, село Ески Юрт е преименувано в Подгородное (а селото Азис, отделено по същата време от Ески Юрт – в Задорожное). Впоследствие и двете села са включени в чертите на град Бахчисарай. Паметниците на културата (четири мавзолея от XIV—XVI век през 1963 г. преминават на дължавен отчет.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Мавзолей на Бей Юде Султан – майката на Мохамед Шах бей (XIV—XV век).
  • Мавзолей на Ахмед бей – сграда от XIV—XV век (името е условно – по името на намелените наблизо надгробни плочи от XVI век).
  • Мавзолей на Мехмед бей от XVI век.
  • Мавзолей на Мехмед II Герай – ханска фамилна гробница, в която, според писмените източници, са погребани три кримски хана: Мехмед II Герай (1584), Саадет II Герай (1588), Мехмед III Герай (1629).
  • Малко минаре (погрешно наричано още минбар), XV—XVII век.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Башкиров А., Боданинский У. Памятники крымскотатарской старины. Эски-Юрт // Новый Восток. – 1925. – № 8 – 9.
  • Иванов А. А. Надписи из Эски-Юрта /Северное Причерноморье и Поволжье во взаимоотношениях Востока и Запада в XII—XVI веках. – Ростов-на-Дону, 1989.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Эски-Юрт“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​