Жандармерия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Френски жандармеристи
Италиански карабинери

Жандармерията (на френски: gendarmerie), или вътрешни войски (на руски: внутренние войска), е вид сили за сигурност.

Тези сили се използват за поддържане на обществения ред, но имат военна организация, поради което са определяни като военни сили, натоварени с полицейски функции[1].

Служителите на жандармерията се наричат жандармеристи (рядко жандарми). В някои държави жандармерията има свое местно название: вътрешни войски - в Русия, СССР, НРБ, карабинери - в Италия, Молдова, Чили, гражданска гвардия в Испания, военна полиция в Бразилия, национална републиканска гвардия в Португалия, кралско маршалство в Нидерландия и т.н.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Терминът произлиза от френския израз gens d'armes (произн.: жандарм; букв.: „хора с оръжие“). Преминава в gent d'armes (произн.: жандарм), което е игра на думи, доколкото gent също означава „хора“, но се възприема и като съкращение от gentil („благороден“) - намек за благородност на личния състав - първоначално жандармерията е въоръжената свита на френския крал (кралската гвардия), състояща се отначало от най-тежко бронираната кавалерия.

България[редактиране | редактиране на кода]

След края на Първата световна война в съответствие с подписания на 27 ноември 1919 година Ньойски договор числеността на българските въоръжени сили е намалена до 33 хил. души. Договорът обаче разрешава създаване на 10-хилядна жандармерия. По време на Народна република България жандармерията е разформирована и по-късно са създадени вътрешни войски, които са преобразувани отново в жандармерия през 1990-те год.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Oxford English Dictionary: „gendarme“