Велико Търново (железопътна гара)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Железопътна гара Велико Търново
железопътна гара
Rail Station,Veliko Tarnovo.jpg
Map of Veliko Tarnovo.png
43.0741° с. ш. 25.6382° и. д.
Местоположение във Велико Търново.
Линия Железопътна линия 4
Предишна гара Самоводене
Следваща гара Дебелец
Обслужва Велико Търново
Откриване 1900 г.;
преди 121 години
 (1900)
Електрифицирана Tickmark icon.svg
Издаване на билети Tickmark icon.svg
Подлез Close icon.svg
Велико Търново в Общомедия

Железопътна гара Велико Търново е сред първите железопътни гари в България по линията Горна Оряховица – Габрово. През 1897 година русенския предприемач Стефан Симеонов спечелва обявения от търг за построяването на железопътната линията Русе – Търново. Сградата е построена в началото на 20 век и е открита на 8 октомври 1900. За откриването е даден специален прием. През същата година са прокарани и двата тунела под „Варуша“ и „Боруна“.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Сградата на ЖП гара Велико Търново се намира на едноименната улица ул. „Велико Търново“ 1 (в близост до някогашното футболно игрище) и в близост до автогарата и Южния пътен възел на града.

История[редактиране | редактиране на кода]

Интересен факт е, че при посрещането на първия влак, по-старите жители стояли до тунела под Варуша с икони и запалени свещи, в очакване, че ще се случи нещо лошо. Между двата тунела има и два моста построени от белгийски, френски, италиански специалисти и работници.[1] Участъкът Търново – Плачковци е открит за редовна експлоатация на 12 юли 1910.[2] Гарата е била отдалечена от града, но за сметка на това първоначално е имало връзка с файтони, от началото на 1930-те и с таксиметрови автомобили и се стига до 1950-те години, когато гарата се свързва и с железопътен транспорт. Гарата изпълнява и функциите на телеграфо-пощенска служба. Наблизо е имало две малки фабрики и воденица. Около гарата се откриват пивници и гостилници, по-късно и железничарски общежития. През 1927 г. гарата е електрифицирана.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Транспорт“         Портал „Транспорт          Портал „Велико Търново“         Портал „Велико Търново          Портал „България“         Портал „България