Жул Жансен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Жул Жансен
френски астроном

Роден
Починал
Научна дейност
Област Астрономия

Уебсайт Страница в IMDb
Жул Жансен в Общомедия

Пиер Жул Сезар Жансен (на френски: Pierre Jules César Janssen) е френски астроном, член на Френската академия на науките и на Лондонското кралско научно дружество. Изучава математика и физика и получава докторска степен през 1860 година, след което става професор по физика в училището по архитектура.

Неговите родители го гласят за художник, но от ранна възраст той проявява определено влечение към точните науки. След претърпяна злополука през младостта, Жансен остава с проблеми при ходенето, което забявя неговото следване.

През 1857 година е командирован в Перу за да определи магнитния меридиан. През 1861-1862 е в Италия, където се занимава с изследване на спектралните линии на телура в спектъра на Слънцето. През 1863 година потвърждава, че Луната няма атмосфера, а през 1967 че тази на Марс съдържа водни пари. През 1868 г. по време на пълното слънчево затъмнение в Индия (18 август 1868) открива спектрален метод за наблюдение на слънчевите протуберанси и открива в слънчевия спектър нов химичен елемент - хелий. По време на пълното слънчево затъмнение на 12 декември 1871 г. той за първи път отчита наличието на фраунхоферови линии на поглъщане в спектъра на слънчевата корона.

Жансен настоява за построяването на обсерватория в Париж през 1875 година. Той представя проект за реставрация на замъка Мьодон и започва да инсталира различни астрономични инструменти от 1876 година нататък. След като получава необходимите средства, през 1879 година е построен първият купол на обсерваторията. И до днес в нея се извършват наблюдения на Слънцето.

Умира през 1907 година в Мьодон.