Заговор за държавен преврат в Германия (2022)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Заговор за държавен преврат в Германия
Страна Германия
Дата7 декември 2022 г.
Основна целСваляне на федералното германско правителство и смяната му с монархия по модела на Германската империя
РезултатиЗаговорът е осуетен, арестувани предполагаеми заговорници, включително Хайнрих Ройс и Биргит Малсак-Винкеман
ОрганизаторПатриотичен съюз
ПротивнициФедерално германско правителство
Арестувани25[1]

На 7 декември 2022 г. 25 членове на крайнодясна терористична група са арестувани за предполагаемо планиране на държавен преврат в Германия.[2] Групата, наречена „Патриотичен съюз“ (Patriotische Union) или „Съветът“ (Der Rat) е германска крайнодясна екстремистка райхсбюргерска група. Тя има за цел да възстанови монархическото правителство в Германия в традицията на Германската империя. Твърди се, че имат намерения да предизвикат хаос и гражданска война в Германия, за да вземат властта.[3]

Над 3 000 полицаи и специални сили претърсват 130 адреса в цяла Германия и извършват арести, включително на Хайнрих Ройс, потомък на Дом Ройс, както и бившия депутат от Алтернатива за Германия Биргит Малсак-Винкеман.[4] В групата са включени и действащи военни и полицаи. Операцията се смята за най-голямата в историята на Германия, а главният прокурор Петер Франк ги обявява за терористична организация.[5]

Участници[редактиране | редактиране на кода]

Прокурорите съобщават, че приблизително повече от 50 организатори са членове на движението Райхсбюргер, група от крайнодесни, които отхвърлят Германия и искат да се върнат към ситуацията от времето на Германската империя (или „Втория райх“), и които са свързани с насилие и антисемитизъм. Съобщава се, че сред заговорниците има последователи на QAnon и отричащи COVID-19. Групата е разделена на зони на отговорност. Федералният прокурор има 52 заподозрени и арестува 25 от тях.

Групировката включва и няколко бивши членове на командването на специалните сили, включително бивш щабен сержант от парашутния батальон на Бундесвера, Рюдигер фон Пескаторе.[6] Рюдигер фон Пескаторе е трябвало да ръководи "военното рамо" на групата. Федералният прокурор описва фон Пескаторе заедно с Хайнрих Ройс като "водач". Говори се, че Фон Пескаторе се е опитал да вербува полицаи и войници.[7] Членовете също включват бивш оберст Максимилиан Едер,[8] бивш офицер от криминална полиция Михаел Фрих от Хановер[9] и бивш оберст Петер Вьорнер от Байройт.

Адвокат и съдия в провинция Берлин, Биргит Малсак-Винкеман, е определена за бъдещ „министър на правосъдието“.[10] Тя е в германския Бундестаг от 2017 до 2021 г. от Алтернатива за Германия и е арестувана на 7 декември 2022 г.

Според Der Spiegel "Патриотичен съюз" е разполагала с "необичайна сума пари", с която е закупила оръжия, както и сателитни телефони. Един от имотите, обискирани от полицията, Jagdschloss Waidmannsheil в Бад Лобенщайн, който принадлежи на предполагаемия лидер Ройс, служи като бизнес адрес на няколко компании, свързани с базираната в Лондон фирма за управление на активи Heinrich XIII. Prinz Reuß & Anderson & Peters Ltd.[4][11]

Идеология и цели[редактиране | редактиране на кода]

Предполагаемата цел е да се установи монархическо правителство, подобно на Германската империя от 1871 г. От ноември 2021 г. се твърди, че мрежата е планирала въоръжена атака срещу Бундестага, както и публични арести на политици, за да предизвика обществени вълнения. „Патриотичният съюз“ приема, че части от германските органи за сигурност биха показали солидарност с техните усилия, което би довело до „преврат“ и би позволило на групата да вземе властта.[12]

Известно е, че групата е дясна и редовно насърчава антисемитска идеология. Планираният преврат включва щурм на Райхстага, сградата на германския парламент, вдъхновен от щурма на Капитолия в САЩ на 6 януари от 2021 г.[13]

Разследвания и арести[редактиране | редактиране на кода]

Хайнрих Ройс е сред арестуваните за предполагаемо участие в заговора.

Германските полицейски власти разследват групата от пролетта на 2022 г. Тя се състои и от части от радикализираното германско движение Querdenken. Ройс е отправната точка за разследванията, които са извършени от Федералната служба на криминалната полиция (BKA) под името "Сянка". Освен това са включени няколко държавни служби за криминално разследване и държавни органи за защита на конституцията. Германските власти заявяват, че превратът е бил планиран от ноември 2021 г. и е щял да бъде насилствено, терористично сваляне на сегашното правителство. Полицията за първи път научава за тях през април 2022 г., когато арестува членове на така наречените „Обединени патриоти“, за които се твърди, че са планирали да отвлекат Карл Лаутербах, федералният министър на здравеопазването на Германия. През септември 2022 г. започват внимателно наблюдение на 52 заподозрени.

Около 3 000 полицейски служители участват в операциите по арестуването на заговорниците, които идват главно от южните германски провинции Бавария и Баден-Вюртемберг, но и в 9 други германски провинции и в Австрия и Италия. Сред арестуваните има аристократи, бивш депутат, както и бивши и действащи военни.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Germany Arrests 25 Suspected of Planning to Overthrow Government // The New York Times. 7 December 2022. Посетен на 7 December 2022.
  2. Germany arrests 25 accused of plotting coup // BBC. 7 December 2022. Посетен на 8 December 2022.
  3. Hume, Tim. Germany Takes Out Far-Right Coup Plotters // Vice News. 7 December 2022. Посетен на 7 December 2022.
  4. а б Hemmerling, Axel. Großrazzia: Gruppe soll Staatsumsturz geplant haben - Reussen-Prinz festgenommen // Mitteldeutscher Rundfunk. 7 December 2022. Посетен на 7 December 2022.
  5. Germany says it foiled a far-right coup plot. Here's what we know // 7 December 2022. Посетен на 7 December 2022.
  6. Bock, Jürgen. Einsätze gegen Reichsbürger: Wenn frühmorgens Türen zerbersten // Stuttgarter Zeitung, 7 December 2022. Архивиран от оригинала на 8 December 2022. (на немски)
  7. Ziel war ein Systemwechsel // 7 December 2022. Посетен на 7 December 2022.
  8. Patsch, Sabrina. Die Köpfe hinter dem vereitelten Staatsstreich // Tagesspiegel. 7 December 2022. Архивиран от оригинала на 7 December 2022. (на немски)
  9. Razzia bei 'Reichsbürgern': Das ist der festgenommene Michael Fritsch aus Hannover // Hannoversche Allgemeine Zeitung. 7 December 2022. Архивиран от оригинала на 8 December 2022. (на немски)
  10. Oltermann, Philip. Key figures behind alleged far-right plot to overthrow the German government // The Guardian. 7 December 2022. Посетен на 7 December 2022.
  11. Ein 'Rädelsführer' und die 'Reichsbürger' in Thüringen // Wirtschaftswoche. 7 December 2022. Архивиран от оригинала на 2022-12-08. Посетен на 7 December 2022.
  12. Festnahmen bei Reichsbürger-Razzia - Anführer der Gruppe aus Frankfurt // Hessenschau. Hessischer Rundfunk, 7 December 2022.
  13. German police raids target alleged far-right extremists seeking to overthrow state // Guardian. 7 December 2022. Посетен на 7 December 2022.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата 2022 Germany coup d'état plot в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​