Свети Йоан Предтеча (Троянски манастир)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Зелениковски манастир)
„Свети Йоан Предтеча“
Карта Местоположение в Черни Осъм
Вид на храмаправославен манастир
Страна България
Населено мястоЧерни Осъм
РелигияБългарска православна църква - Българска патриаршия
Епархияскит на Троянския манастир
Изграждане1832 г.
Статутдействащ

Зелениковскията манастир „Свети Йоан Предтеча“ е действащ православен скит, подчинен на Троянски манастир, и намиращ се в близост до Троян.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Скитът се намира в местността Зелениковец в Троянската част на Стара планина, на около 8 km югоизточно от Троянския манастир и на около 5 km южно от село Черни Осъм.

История[редактиране | редактиране на кода]

Скитът е основан през 1832 г. от тогавашния игумен на Троянския манастир Партений. Малко след това той е опожарен, а по време на Априлското въстание е разрушен от турски войски при преследване на четата на Филип Тотю. През 1913 г. манастирът е отново възстановен, а през 1914 г. е осветена новата църква. Иконостасът и е изработен от майстор Филип Иванов, който е представител на Дебърската школа.[1]

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Скитът представлява комплекс от църква и няколко жилищни и стопански сгради. Най-старата от тях е от 1872 г. Църквата е трикорабна, едноапсидна и еднокуполна псевдобазилика с открит притвор и камбанария над него. Манастирът не е водоснабден и електрифициран. Предлага и настаняване на туристи при скромни условия, които се компенсират от невероятната красота и спокойствие на мястото.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]