Свети Йоан Предтеча (Троянски манастир)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Свети Йоан Предтеча“
Вид на храма православен манастир
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Черни Осъм
Вероизповедание Българска православна църква - Българска патриаршия
Епархия скит на Троянския манастир
Изграждане 1832 г.
Статут действащ

Зелениковскията манастир „Свети Йоан Предтеча“ е действащ православен скит, подчинен на Троянски манастир, и намиращ се в близост до Троян.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Скитът се намира в местността Зелениковец в Троянската част на Стара планина, на около 8 km югоизточно от Троянския манастир и на около 5 km южно от село Черни Осъм.

История[редактиране | редактиране на кода]

Скитът е основан през 1832 г. от тогавашния игумен на Троянския манастир Партений. Малко след това той е опожарен, а по време на Априлското въстание е разрушен от турски войски при преследване на четата на Филип Тотю. През 1913 г. манастирът е отново възстановен, а през 1914 г. е осветена новата църква. Иконостасът и е изработен от майстор Филип Иванов, който е представител на Дебърската школа.[1]

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Скитът представлява комплекс от църква и няколко жилищни и стопански сгради. Най-старата от тях е от 1872 г. Църквата е трикорабна, едноапсидна и еднокуполна псевдобазилика с открит притвор и камбанария над него. Манастирът не е водоснабден и електрифициран. Предлага и настаняване на туристи при скромни условия, които се компенсират от невероятната красота и спокойствие на мястото.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, Наука и изкуство, 1965. с. 250.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Православие“         Портал „Православие          Портал „България“         Портал „България          Портал „Македония“         Портал „Македония