Зоевият ковчег

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

„Зоевият ковчег“ (на френски: „L'Arche de Zoé“) е неправителствена организация, създадена през 2005 г. Част от целите ѝ, според тях, са повишаване на обществената осведоменост по отношение на ситуацията в Дарфур, както и за предоставяне на средства на децата, засегнати от конфликта в Судан.

Организацията е създадена след земетресението в Индийския океан през 2004 г. Организират 4 временни лагера в Банда Аче в Индонезия. Неин президент е пожарникарят Ерик Брето, а генерален секретар е Стефани Льофевр.

Аферата с отвлечените деца[редактиране | редактиране на кода]

Самата организация става известна след като на 25 октомври 2007 г. 6 нейни члена, всичките с френско гражданство, са арестувани в Абеше в Чад по обвинения в отвличане на непълнолетни лица. Освен тях са задържани 3 журналисти с френско гражданство, 7 испанци от авиокомпанията „Girjet“, 2 гражданини на Чад и 1 на Белгия (пилотът на самолета). Те са обвинени в измама и съучастничество.

„Зоевият ковчег“ твърди, че децата са сираци от съседен Судан, че операцията по отвеждането е провеждана с цел децата да бъдат осиновени в Европа, и че правителството на Франция е било държано в течение на събитията.

Според съвместно разследване на Червения кръст, Върховния комисариат на ООН за бежанците и УНИЦЕФ обаче 85 от децата живеят в села в Чад близо до границата със Судан. Освен това 91 от децата са казали, че живеят със своето семейство, включващо поне 1 възрастен човек, когото те смятат за своя най-близък роднина.[1]

Според „Зоевият ковчег“ децата са били „болни, гладни и изоставени“, но според говорителя на ВКООНБ децата са намерени в добро състояние.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Joint emergency assistance for 103 abducted children in Abeché“, УНИЦЕФ, 1 ноември 2007 г.
  2. Lydia Polgreen, African Orphans Weren’t, U.N. Says, „Ню Йорк Таймс“, 2 ноември 2007 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]