Иван Дочев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Иван Дочев
български политик
Роден
Починал
2005 г. (98 г.)
Политика
Партия СБНЛ (1930 – 1944)
Убеждения национализъм, фашизъм

Иван Димитров Дочев е български юрист и крайнодесен политик в периода на Втората световна война и след Деветосептемврийския преврат от 1944 г.

През 1930 г. става един от основателите на непартийното националистическо движение Съюз на българските национални легиони (СБНЛ).

В свое интервю с журналиста Георги Коритаров за радио „Свободна Европа“ Дочев изяснява, че в устава на СБНЛ е имало разпоредба, според която и „съгласно Търновската конституция всеки един български гражданин е равен пред законите и има право на държавна защита и на тази база не бива да се допусне депортиране на който и да било български гражданин по искане на коя и да е външна сила, защото това нарушава нашия суверенитет и правата, които имаме по конституция“.[1]

През 1944 година емигрира в Австрия, тогава окупирана от Нацистка Германия, където е съветник в т. нар. Българско национално правителство в изгнание на Александър Цанков.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((bg))  Дискурсище. Пръкна се още един защитник на евреите – Иван Дочев!.... // Сега. Посетен на 22.07.2013.
  2. Недев, Недю. Три държавни преврата или Кимон Георгиев и неговото време. София, „Сиела“, 2007. ISBN 978-954-28-0163-4. с. 641.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]