Иван Караманджуков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Иван Караманджуков
български революционер
Семейството на Иван Караманджуков (с броеницата). Между него и жена му Стайка е синът им Христо (1908 г.)
Семейството на Иван Караманджуков (с броеницата). Между него и жена му Стайка е синът им Христо (1908 г.)

Роден

Иван Димитров Караманджуков е български революционер, четник на Петко войвода, деец на Върховния македоно-одрински комитет и Вътрешната македоно-одринска революционна организаци в Пашмаклийско.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Задържани при Пашмаклийската афера българи в Одринския затвор. Иван Караманджуков е на втория ред, трети от ляво надясно

Караманджуков е роден в ахъчелебийското (пашмаклийско) село Чокманово, тогава в Османската империя. Става четник на капитан Петко войвода. Твърд противник на Салих паша Сиврия и за това участва в дейността на Върховния македоно-одрински комитет. Влиза в основания в Чокманово революционен комитет на ВМОРО. В 1901 година по време на Пашмаклийската афера е осъден на 15 години затвор.[1] Амнистиран е в края на март 1904 година.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Караманджуков, Христо. „Западнотракийските българи в своето култорно-историческо минало с особен поглед към тяхното политико-революционно движение“, София, 1934, стр. 130.
  2. Караманджуков, Христо. „Родопа през Илинденско-Преображенското въстание“, София, 1986, стр. 43, 44., 92, 209, 210, 213.
     Портал „Македония“         Портал „Македония